Människorättsförsvarare höjer sina röster inför Putins Sverigebesök
Demonstranter i Moskva håller upp bilder på dödade kända ryska journalister, i december 2010. (Foto: AFP/Alexey Sazonov)


Under onsdagen är Rysslands premiärminister Vladimir Putin på Sverigebesök. Han kommer att träffa statsminister Fredrik Reinfeldt. Nu höjer olika människorättsförsvarare sina röster i frågan om de på senare år allvarligt försämrade mänskliga rättigheterna i Ryssland. De vill att Reinfeldt ska ta upp regeringens kritik offentligt under mötet med Putin.

Östgruppen* för demokrati och mänskliga rättigheter, är mycket kraftfull i sina uppmaningar till statsministern. Gruppen vill att Reinfeldt istället för de ordinarie bilaterala mötena öppet kritiserar Rysslands bristande respekt för mänskliga rättigheter. 

– Kritiken bör inte som tidigare framföras bakom stängda dörrar och i vaga ordalag utan istället offentligt och med hänvisning till konkreta fakta, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla. 

Han fortsätter med att berätta att Reinfeldt, när han under förra året besökte Moskva, undvek att uttrycka en tydlig kritik mot den ryska statsledningen. Detta trots att det förekom starka påtryckningar både från svenska och ryska människorättsförsvarare om grova och väldokumenterade kränkningar av de mänskliga rättigheterna.


Martin Uggla från Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. (Foto: med tillstånd av Martin Uggla)

Martin Uggla från Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. (Foto: med tillstånd av Martin Uggla)

– Reinfeldt visade då prov på en oacceptabel flathet. Nu har han chansen att reparera misstaget och stå upp för en stolt svensk utrikespolitik med mänskliga rättigheter i fokus, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Det är väl känt att Vladimir Putin helst undviker att bli konfronterad med kritik på människorättsområdet. Men det får inte leda till att Reinfeldt gör avkall på regeringens åsikter, säger Uggla och hänvisar till regeringens styrdokument som präglas av engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter.

Han uppmanar slutligen Reinfeldt att utnyttja presskonferensen i samband med Putins besök till att ta upp konkreta ryska människorättsproblem som bör åtgärdas. ”Ett viktigt exempel rör den utbredda straffriheten för krigsförbrytelser i Tjetjenienkriget”, säger Martin Uggla i ett pressmeddelande.  

Civil Rights Defenders anordnar i samband med Putins besök ett extrainsatt seminarium på onsdagmorgon, där Olga Sadovskaya från organisationen Committee against Torture i Nichny Novgorod deltar. Hon kommer att berätta om och svara på frågor om bland annat situationen i Tjetjenien där människor utsätts för olika typer av kränkningar i det dagliga livet. 

Den som inte själv har möjlighet att vara på plats kan följa seminariet  över internet (via Bambuser), där man också ges möjlighet att ställa chattfrågor.

Fakta

Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa och Centralasien. De samarbetar med och stödjer organisationer i regionen, samt sprider information och bildar opinion i Sverige.