Människorättsfacklan nådde Calgary


På sin färd runt jorden kom på måndagen Facklan för de mänskliga rättigheterna till Calgary med budskapet ”OS och brott mot mänskligheten ska inte pågå sida vid sida”.

Initiativet till stafetten togs i november förra året av organisationen Coalition to Investigate the Persceuction of Falun Gong och evenemanget har sedan dess blivit en gräsrotskampanj som syftar till att innan OS i Peking få slut på de många olika människorättsbrott som idag sker Kina.

Flera olika frivillighetsorganisationer hade samlats för att vara med i stafetten då ceremonin hölls utanför stadshuset. Lokala musiker stod för underhållningen.

Moderatorn Caylan Ford betonade att poängen med stafetten inte är att splittra kineser utan snarare att utifrån respekten för det kinesiska folket framföra förhoppningen om att Kina snart kommer att kunna inta en positiv roll på världsscenen.

Enligt Ford har den kinesiska kommunistregimen blockerat denna typ av utveckling genom sina pågående brott mot de mänskliga rättigheterna. Grupper som idag förföljs i Kina är bland annat tibetaner, uigurer, kristna, Falun Gong-utövare, journalister, advokater samt förespråkare för demokrati och mänskliga rättigheter.

Gästtalaren David Swann från Calgary-Mountain View, betonade behovet av människor som tar ställning mot människorättsbrotten närhelst sådana förekommer.

– Vi är alla till viss grad ansvariga för brotten mot de mänskliga rättigheterna, eftersom allt som krävs för ondskan att triumfera är att goda människor inte gör någonting, sade han.

En annan talare, Winston Liu, student vid universitetet i Calgary, kom till Kanada 2005 för att undkomma förföljelse i Kina. Liu utövar Falun Gong, en andlig disciplin som bygger på principerna sanning, godhet och tålamod.

– Under tiden jag satt i fängelset […] var den mentala tortyren värre än den fysiska. Polisen sade öppet till mig att de tänkte göra mig galen om jag fortsatte utöva Falun Gong. Mot slutet av [fängelsevistelsen] hade mitt hår blivit grått och jag stod på gränsen till mental kollaps.

Liu berättade att hans fru dömts till tolv års fängelse för ”brottet att ha laddat ner Falun Gong-material från internet”.

Under tiden i fängelset fick Liu genomgå så kallade ”omfattande medicinska undersökningar”. För två år sedan avslöjades att fängslade Falun Gong-utövare i Kina dödas för sina organ vilka sedan säljs vidare till höga priser, oftast till utlänningar som kommit till Kina för transplantationer.

Anklagelserna om organstölder har bekräftats i den oberoende rapporten Bloody Harvest, skriven av den internationella människorättsadvokaten David Matas och den före detta kanadensiske parlamentsledamoten David Kilgour.

Talesmannen för Tibetan Community in Calgary talade om KKP:s långvariga förtryck av den tibetanska kulturen och folket. Det uppskattas att över en miljon människor har dödats i Tibet som ett resultat av Kinas politik i regionen.

– Yttrandefrihet existerar inte i Tibet eller i större delen av Kina, så vi måste höras tio gånger så starkt här i Kanada för att tala för dem som inte kan tala för sig själva, sade han.

Andra talare var Giao Pham, representant för det vietnamesiska samfundet samt Lu Decheng, den kinesiske demokratiaktivist som tillbringat över ett årtionde i fängelse för att ha kastat färgfyllda ägg på Maos porträtt på Himmelska fridens torg under 1989 års studentdemonstrationer.

Trots att Ford betonade att deltagarna i stafetten inte tog ställning mot det kinesiska folket utan endast ville göra allmänheten uppmärksam på KKP:s människorättsbrott, kom ändå en liten grupp partisupportrar för att störa evenemanget.

Två kinesiska män närmade sig folksamlingen och ropade svordomar samt gjorde obscena gester med händerna medan de försökte starta bråk med stafettens åskådare och gäster.

Ordningen kunde emellertid snart återställas då fem motorcykelpoliser eskorterade de två männen bort från platsen.

Arrangörerna rapporterade också att se sett en man i folksamlingen med en avancerad Nikon-kamera med professionell lins. Mannen som inte tycktes tillhöra någon mediegrupp fotograferade inte evenemanget eller gästtalarna såsom annan media, utan istället åskådarna och evenemangets koordinatorer.

Mannen lämnade platsen efter att en av arrangörerna frågat huruvida han kom från det kinesiska konsulatet.

Fackelstafetten för mänskliga rättigheter uppmanar Kina att släppa alla samvetsfångar samt avbryta förföljelsen av Falun Gong, kristna, advokater, journalister och ”alla som blivit fängslade som följd av förberedelserna för OS i Peking.

Fackelstafetten fördömde även arresteringen av nära 2 000 Falun Gong-utövare sedan den första januari samt Kinas stöd till regimerna i Sudan, Burma, Nordkorea och Zimbabwe.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-20/70858.html