Människorättsfacklan kom till Israel
David Kilgour och Jennifer Zhang med människorättsfacklan i Tel Aviv. (Foto: Epoch Times)


Trots att väderprognosen förutspådde storm och regnskurar deltog ett hundratal personer vid manifestationen när människorättsfacklan kom till Tel Aviv den 18 februari. Vid manifestationen uppmanade man till ett omedelbart stopp på brotten mot de mänskliga rättigheterna som pågår i Kina, inför de planerade olympiska spelen.

Flyktingar från Darfur, Falun Gong-utövare, rabbiner och religiösa ledare från olika religioner, läkare, konstnärer och en mängd andra deltog vid manifestationen.

Före manifestationen skrev mer än 20 religiösa ledare från olika religioner och grupper under ett meddelande där man uppmanade till stopp för brotten mot mänskligheten i Kina såsom förföljelsen av Falun Gong och den påtvingade organskörden.

– Jag hoppas att hela mänskligheten kommer att verka tillsammans för att förhindra dessa saker, sade sufiimamen Abed Al-Salam Mansara från Israel.

Cherkesmuslimen shejk Zinaldin Faruk sade att mänskligheten måste gå ihop och förena sig mot brutaliteten.

– Vi vill inte ha några fler katastrofer så som nazisterna gjorde på fyrtiotalet, sade han.

Flyktingarna från Darfur som deltog i manifestationen protesterade mot Kinaregimens stöd till folkmordet i Darfur, Sudan. Burmesiska flyktingar som deltog i manifestationen påverkas också indirekt genom Kinas stöd till den förtryckande juntan i deras eget land.

Människorättsfacklan tändes på Tel Aviv Museum Plaza och bars sedan av löpare på gatorna i Tel Aviv. Bland löparna fanns Jennifer Zeng som överlevde arbetsläger i Kina. Hon bar facklan medan flyktingar från Darfur dansade omkring henne och slog på sina afrikanska trummor.

Efter marschen höll flera inflytelserika personer stödjande tal. Efter ceremonin sjöng den israeliska rockstjärnan Barry Sakharov några av sina berömda låtar till stöd för manifestationen.

– När jag var ett litet barn så lärde jag mig i skolan om Förintelsen, sade Sarit Vino-Elad, en israelisk skådespelare i manifestationen.

Hon berättade hur chockerad hon var över apatin bland allmänheten under perioden då morden ägde rum.

– När jag tillfrågades om jag ville vara med på denna manifestation hölls en spegel upp framför mig som sa till mig: ”du är precis som de människor som sa att de inte visste [om Förintelsen när den ägde rum]”, sade hon.

– Jag kom hit för att säga: en Förintelse äger rum!, sade Vino-Elad.

– Vi måste sluta upp med allting som vi gör och agera mot detta. Vi borde inte oroa oss över ekonomiska konsekvenser av kriget mot denna förintelse. Det pågår en förintelse, och den äger rum i Kina därför att vi tillåter den att ske. Vi inte bara tillåter den att ske, utan vi göder den också ekonomiskt och förstärker makten bland de ansvariga.

Manifestationens värd, Billy Wasserglick, sade att om en stor grupp som denna skulle ha stått upp under nazistregimen och öppet stått upp för åsiktsfrihet och fördömt nazistregimen, kanske skulle hennes morfar och farmor ha levt i dag.

Dr. Yoram Rubin, juridisk expert på mänskliga rättigheter sade att människorättskränkningarna i Kina är väsentligt annorlunda från dem i andra länder, på grund av deras intensitet men också på grund av graden av mörkläggning och bristen på offentlig debatt som är sprunget ur rädsla och terror från regimen. Han sade att denna slags terror leder till ”kränkningar av grundläggande rättigheter att leva och rätten till hälsa, rätten till frihet, värdighet och privatliv, rätten att utöva sin tro, och allt detta döljs för den fria omvärlden”.

Hadas Shachnai, ledamot i Tel Avivs statsråd och generalsekreterare för Israels gröna parti, uppmanade Israels regering att kräva att Peking omedelbart sätter stopp för förföljelsen av oskyldiga människor. Hon uttryckte hopp om att efter människorättsfacklan så kommer viktiga personer i offentlighetens ljus, akademiker och politiker att följa hennes uppmaning.

David Kilgour, före detta kanadensisk statssekreterare för Asien-Stilla havsområdet deltog också i manifestationen. Han ifrågasatte hur en regim som är ansvarig för hemskheter i Kina, Darfur, Zimbabwe, Tibet eller Burma, kan tillåtas vara värd för OS 2008. David Kilgour är medförfattare till rapporten ”Blodig skörd” som verifierar anklagelserna om påtvingad organskörd av levande Falun Gong-utövare i Kina.

– Alla borde vara här, sade Gabrial Vinograd, 25, från Tel Aviv, som deltog i manifestationen.

– Det handlar inte om vilket land eller vilka människor, dessa saker borde inte få ske, tillade han.

Yair Weiss från Tel Aviv sade att han kände till om förföljelsen av Falun Gong och att han kom till manifestationen för att få reda på mer.

Det är viktigt att världen känner till att inte bara Spielberg eller stora länder riktar kritik mot Kina. Även ett litet land som Israel och andra mindre länder bryr sig om vad som händer där, sade han.

Människorättsfacklan

Människorättsfacklan är en internationell kampanj vars syfte är att få slut på alla människorättskränkningar mot folket i Kina, samtidigt som man lyfter upp förföljelsen av Falun Gong – den allvarligaste förföljda gruppen i Kina i dag. Inför Peking-OS kommer människorättsfacklan att färdas genom 37 länder på sex kontinenter för att förmedla dess budskap: ”Olympiaden och brott mot mänskliga rättigheter kan inte ske sida vid sida i Kina”. Israel är det 26:e stoppet för människorättsfacklan som också kommer att anlända i Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien.