Människorättsfacklan anlände till Rumänien
OS-facklan för mänskliga rättigheter fördes genom Timisoara i Rumänien. (Foto: Epoch Times)


Den 9 augusti startade ”Facklan för mänskliga rättigheter” i Grekland, för att färdas vidare genom fem kontinenter. Hittills har 37 länder anmält intresse att vara värd för aktiviteten, där över 100 städer kommer att ingå.

Organisatör för aktiviteten är Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong in China, CIPFG (Koalitionen för undersökning av förföljelsen av Falun Gong i Kina), en organisation som grundades i Storbritannien med huvudsäte i London. Föreningen har fler än 300 medlemmar och dess huvudsyfte är att få ett slut på förföljelsen av Falun Gong i Kina.

Rumänien, som är en relativt ny EU-medlem, vill med detta visa att landet har tagit till sig begreppen demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

Timisoara, som människorättsfacklan färdades igenom, är en stad där en frihetsvåg började i Rumänien i december 1989 vilket nu på detta sätt får en fortsättning. Professorer, idrottsmän, politiker och kulturpersoner och ”vanliga människor” i staden har uttryckt sitt stöd för facklan som syftar till att få slut på brotten mot mänskligheten som den kinesiska kommunistregimen ligger bakom.

CIPFG har fått stöd från bland andra Timisoaras borgmästare Gheorghe Ciuhandu, den välkända rumänska gymnasten Maria Olaru, guld- och silvermedaljören vid sommar-OS i Sydney år 2000 Ducu Darie, ordföranden för European Theatres Union Vasile Docea och många andra i Timisoara.

Som medarrangörer återfinns Inter Cultural Institute och ”AvangArt”, båda från Timisoara.

När Kina fått äran att vara värd för OS 2008 lovade kommunistregimen att förbättra de mänskliga rättigheterna. Nu när det är mindre än ett år kvar till olympiaden har man dock inte levt upp till detta. Regimen har kraftfullt förhindrat demokratirörelser och tystat ned möjliga kritiker. Fortfarande förföljer kommunistregimen demokratiförespråkare, människorättsadvokater, journalister, internetdissidenter, kristna, tibetaner, uigurer och framför allt Falun Gong-utövare. Falun Gong-utövare utsätts också för organstöld.

Aktiviteten ägde rum måndagen den 10 september på Mariatorget. Efter presentation av aktiviteten tändes facklan, som sedan bars från Mariatorget till Unionstorget. Evenemanget avslutades sedan på kvällen med festligheter och tal.