Människorättsfacklan anlände till Afrika
Medlemmarna i Kumasis stadsråd, Thomas Sakyi och Thomas Mullen, tillsammans Ebenezer Wilson från Ghanas förening för de äldre, håller den 5 februari människorättsfacklan vid Kumasis center för nationell kultur. (Foto: Zoe Ackah/Epoch Times)


Fackelstafetten för mänskliga rättigheter i Kina nådde i veckan Afrika och Ghanas näst största stad Kumasi.

Ghana firade 2007 50-årsjubileet av sin självständighet och är för närvarande ordförandenation i den Afrikanska unionen. Landet är också värd för de afrikanska mästerskapen i fotboll, vars final avgörs den 10 februari.

Facklans budskap ljöd bland fotbollsfestens besökare: ”Se fahodie nni Beiging a Olimpic akansie ho nhia: Olympiska spel och brott mot de mänskliga rättigheterna kan inte tillåtas ske parallellt i Kina”

Facklans ankomst inleddes med en parad genom Adum till Kumasis centrum för nationell kultur. Där togs facklan emot av rådsmännen Thomas Sakyi och Thomas Mullen.

På frågan vad det betydde för honom att tända facklan i egenskap av representant för Kumasi, sade Thomas Sakyi:

­- Jag gladde mig väldigt, väldigt mycket. Det är en stor sak i min livstid och det kommer att bli historia i min livstid. Det blir en glädje för vårt samhälle att en rådsman från vårt område har tänt facklan.

Huvudtalare var Amnesty Internationals Ghanachef, Michael Brigandi:

– Kina är det land som ska stå värd för de olympiska spelen. Samtidigt är det ett land som kränker de mänskliga rättigheterna och dödar en grupp människor kända som Falun Gong och tar ut deras organ för att sälja dem, precis som man här i Ghana kan montera isär en bil och sälja delarna.

– Vi är här i dag för att låta Kinas folk få veta att det inte är någon hemlighet vad som händer där. Världens människor, inklusive de i Ghana, är väl medvetna om att regeringen där dödar människor. Det är därför som Amnesty International i samarbete med erkända människorättsorganisationer som the Human Rights Torch bedriver en namninsamlingskampanj till den kinesiska regimen, med budskapet att Kina ska sluta kränka befolkningens rättigheter.

Tränaren för King Fasials fotbollsklubb sade:

– Bob Marley sade att innan de grundläggande mänskliga rättigheterna är garanterade för alla kommer vi alltid att ha problem. Alla är guds skapelser och alla har rätt att leva som de vill. Denna fackelstafett för mänskliga rättigheter går genom världen och den kommer att öppna ögonen några människor och de kommer att bli medvetna om precis vad som pågår i Kina.

Översatt och bearbetad från: http://en.epochtimes.com/news/8-2-7/65579.html