Människorättsaktivist nekad komma till Shanghai för åttonde gången
Människorättsaktivisten Feng Zhenghu vid en intervju med Epoch Times. (Zhang Benzhen/The Epoch Times)


Feng Zhenghu är en välkänd kinesisk dissident som deltog i demokratirörelsen 1989. Han har försökt komma hem till Kina utan framgång. Nu senast den 4 november, vilket var åttonde gången han hindrades från att komma in i sitt eget land.

Feng tvingades flytta till Japan på grund av de förföljelser som han utsattes för från den kinesiska regimen efter hans deltagande i studentrörelsen 1989. 1999 återvände han till Shanghai och startade en konsultfirma. Shanghais allmänna säkerhetsbyrå åtalade honom för att ha ”drivit en illegal affärsrörelse” 2001 och han dömdes till tre års fängelse.

Idag är han en ledande aktivist för mänskliga rättigheter i Kina, vilket gjort att de kinesiska myndigheterna övervakat honom och till och med kidnappat honom.

Feng sade till Epoch Times reporter att han flög från Tokyo på kvällen den 3 november och landade i Shanghai den 4 november. Den kinesiska polisen tvingade honom direkt tillbaka ombord på planet och vägrade låta planet lämna flygplatsen utan honom, vilket försenade planet med mer än en timme.

– Jag använde alla mina krafter,
sade Feng om sitt bråk med flygbolagets markpersonal som tvingade ner honom i stolen. Polisen filmade hela situationen, inklusive Fengs försök att resonera med polisen. Feng kommenterade att bandet skulle utgöra bevis på brottet mot honom. Andra passagerare bevittnade också händelsen.

När Feng kom tillbaka till Narita-flygplatsen i Tokyo vägrade han att gå igenom gränskontrollen och informerade de japanska myndigheterna om vad han varit med om. Han bar en t-shirt som det stod ”kidnappad” och ”orättvisa” på och höll upp banderoller där det stod ”En medborgare utkastad ur sitt eget land” och ”Skäms, Peking”.

– Varför skulle de japanska myndigheterna ta sig tid med att å ena sidan deportera illegala invandrare och å andra sidan tvinga en person som vill återvända till sitt hemland att stanna i Japan, frågade sig Feng. Han hoppas att de japanska myndigheterna kommer vägra samarbeta med de kinesiska myndigheterna.

Den 4 november sov Feng över på Narita-flygplatsen. Han sade att han vägrar att återvända till Japan.

Den senaste gången Feng försökte återvända till Kina var den 7 juni. Den gången höll flygplatsinspektörerna kvar honom på planet med ursäkten att han var misstänkt smittbärare av fågelinfluensavirus.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24854/