Människorättsadvokaten Gao frisläppt från internering
Gao Zhizeng (Foto: Epoch Times)


Efter att ha varit försvunnen i två veckor släpptes den prisbelönte människorättsadvokaten Gao Zhisheng den 3 februari av den kinesiska regimen. Enligt nyhetsbyrån AP uppgav Human Rights Watch att han släppts tack vare västerländska diplomaters påtryckningar på det kinesiska kommunistpartiet.

Enligt Sarah Cook på människorättsgruppen Freedom House är det ”skönt att veta att han inte torteras i en källarhåla någonstans”, även om Gao troligen fortfarande bevakas noggrannt av kommunistpartiet.

– Förra gången han greps, i slutet av 2007, torterades han tydligen mycket svårt, sade Cook.

Gao förbjöds av kommunistpartiet att arbeta som advokat 2005 eftersom han öppet talat om människorättskränkningar i Kina. I september 2007 hölls han fängslad i flera veckor efter att han skickat ett öppet brev till USA:s kongress där han fördömde människorättskränkningarna i Kina och även berättade om de övergrepp han och hans familj hela tiden utsattes för av kommunistpartiets säkerhetsapparat. Gao utsattes för tortyr under sin fängelsevistelse. 

I en rapport från Human Rights Watch står att läsa: ”Gao beskrev hur han fängslades illegalt 2007 och utsattes för ihållande och brutal tortyr av säkerhetsagenter, såsom brutal misshandel, elchocker mot genitalierna och hur man under lång tid höll tända cigaretter nära hans ögon vilket gjorde honom nästan blind i flera dagar efteråt. Efter att han släppts fri beskrev bekanta honom som att han verkade vara både fysiskt och andligt nerbruten.”

Fastän detaljerna kring frisläppandet ännu är oklara släppte Human Rights Watch en rapport den 2 februari där man krävde att kommunistpartiet omedelbart skulle avslöja var han fanns. Även ett brev undertecknat av både Human Rights Watch och Amnesty International skickades, där man krävde att han skulle frisläppas.

Gao tilldelades Courageous Advocacy Award av American Board of Trial Advocates medan han fortfarande satt fängslad 2007. Han tillhör den lilla skara advokater i Kina som vågar tala ut om övergreppen som kommunistpartiet gör sig skyldiga till. Bland annat representerade han familjer till gruvarbetare som dödats i en kolgruveexplosion 2004 och stod även upp för dem som praktiserar Falun Gong, en kinesisk meditationsmetod som har förföljts av kommunistpartiet sedan 1999.

Enligt Cook är det fortfarande oklart varför han greps den här gången, men om det är sant att han släppts är det en påminnelse om vad som kan göras när det internationella samfundet sätter press på det kinesiska kommunistpartiet i människorättsärenden.

– Enligt vad jag erfarit kan människorättsgrupperna vara effektiva när deras uppmaningar även upprepas av diplomater. De får då betydligt mer kraft och auktoritet i hur de påverkar de kinesiska myndigheterna, sade hon.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/11421/