Människorättsadvokat dödad i Turkiet
Tusentals människor följde kistan med den mördade människorättsadvokaten Tahir Elci som begravdes på söndagen. (Foto: Ilyas Akengin /AFP/Getty Image)


Den välkände pro-kurdiske människorättsadvokaten Tahir Elci, dödades i en skottlossning i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet på lördagen. Två poliser dödades också i attacken. På söndagen samlades tusentals människor för att hedra honom vid begravningen.

Elci hade precis gjort ett uttalande till pressen där han krävde ett slut på våldet mellan regeringen och kurdiska PKK när han träffades av ett skott i huvudet.

– Vi vill inte ha vapen, sammandrabbningar och militäroperationer här, sade Elci ögonblicket innan han sköts, rapporterar BBC.

En lokal tjänsteman från det pro-kurdiska partiet HDP, Omer Tastan, sade till Reuters att åhörarna överöstes av kulor så fort talet var slut, och en ensam kula träffade Elci i huvudet. Enligt Tastan blev elva personer till skadade i attentatet.

På videofilmer från platsen kan man se en eldstrid på gatan, där två poliser också dödas. Bilder från polisens övervakningskamera visar hur poliserna sköts från en bil och hur passagerarna sprang iväg. En annan video visar civilklädda poliser som skjuter mot två män som springer i riktning mot platsen där Elci stod.

Elci, som var ordförande i Diyarbakirs advokatsamfund, riskerade åtal för att han sagt att PKK inte ska betraktas som en terroristorganisation. Men han fördömde även PKK:s våld. Elci har den senaste tiden fått flera dödshot, och advokatsamfundet tror att han var målet för attacken.

Premiärminister Ahmet Davutoglu, säger att det är oklart om Elci bara råkade hamna i skottlinjen eller om han sköts avsiktligt. President Recep Tayyip Erdogan säger att händelsen motiverar landets ”kamp mot terrorismen”.

Två journalister häktade i Turkiet