Människorätt på Conventum
I seminariet "Tortyr - överlevandes rättigheter och statens skyldigheter" berättar Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter och Barbro O´Connor, verksamhetschef för RödaKorsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Malmö om sina erfarenheter. (Foton: Veronica Örfelth, Epoch Times)


Ett till synes populärt forum för utställare, deltagare och besökare är MR-dagarna på Conventum i Örebro. Där har man under två dagar fått sitt lystmäte stillat vad gäller såväl stora som små människorättsfrågor, både lokalt och på internationella plan.

Med årets tema: ”Från ord till handling” hade seminarierna delats in i ett antal kategorier, bland andra; civilkurage, barnens rätt, antidiskriminering, kvinnors rättigheter, kultur, krig och konflikt, med flera ämnen. Via tretton olika plattformar pågick föredrag eller aktiviteter i ämnet mänskliga rättigheter.

I ett gemensamt seminarium ”Tortyr – överlevandes rättigheter och statens skyldigheter” delar Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter och Barbro O´Connor, verksamhetschef för Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Malmö om sina erfarenheter av sitt arbete.

– För traumatiserade flyktingar har Röda Korset fem center i Sverige som är specialiserade, men det finns flyktingar över hela landet, det kan ofta vara svårt att ta upp det man lider av, oftast kommer det fram genom smärttecken, säger Barbro O´Connor.

Hon förklarar också att hon hört personer som berättat om att de mött sin forna torterare gåendes på Malmös gator.

– Svenska politiker brukar svara på frågan att de inte tycker att man behöver kriminalisera tortyr, säger hon.

Thomas Hammarberg håller med och fyller i att det är viktigt att tortyr kriminaliseras även i Sverige.

-Just sådana saker som att se sin egen torterare på Svensk mark, då ska det vara möjligt att den personen ställs inför rätta. Andra länder har tortyrförbud, varför ska inte Sverige ha det? Jag förstår överhuvudtaget inte motståndet, säger Hammarberg.

Kristina Areskog Bjurling från organisationen Swedwatch informerade om en informationskampanj med fokus på mänskliga rättigheter för de som tillverkar våra största slit och slängprylar; mobiltelefoner, laptops och ipoder.

Kampanjen heter makeITfair och fokuserar främst på de arbetare som befinner sig i Kina och Indien eftersom det är där så gott som alla teknikprylar tillverkas idag. Dessutom under extremt dåliga förhållanden och på en lön som inte täcker utgifterna för basbehovet.

– Elektronik är en varugrupp som har samma problem med oacceptabla arbetsvillkor och stor miljöförstöring som textilindustrin, men den har inte alls uppmärksammats lika mycket. Det vill vi ändra på, därför att vi vet att det är först när företag känner pressen från konsumenterna som de kommer att genomföra förbättringar, säger Kristina Areskog Bjurling.

I en film som skapats för makeITfair-kampanjen berättar en Indisk man (från en lokal organisation) om förhållandena på Indiens Nokia-fabriker och kommenterar lönerna:

-De här lönerna är rena rånet. Företagen borde ta sitt sociala ansvar. De tjänar mycket pengar på sin produktion- och en del av vinsten borde komma arbetarna till godo- genom högre löner.Mattias Rader (mitten) snurrade på Rädda barnens livshjul kallat ”Livets lotteri” och konstaterade att om han skulle ”födas på nytt”, hade det blivit i Kina.


I Swedwatch monter berättade Kristina Areskog Bjurling om Swedwatch viktigaste pågående projekt.

I Swedwatch monter berättade Kristina Areskog Bjurling om Swedwatch viktigaste pågående projekt.


Här kan man få information från Göteborgs högskola och deras utbildningar om Mänskliga Rättigheter.

Här kan man få information från Göteborgs högskola och deras utbildningar om Mänskliga Rättigheter.


Emelie Bergenmark från ABF i Örebro fanns på plats och berättade om vilka kurser de kan erbjuda, bland annat teckenspråkig kulturskola.

Emelie Bergenmark från ABF i Örebro fanns på plats och berättade om vilka kurser de kan erbjuda, bland annat teckenspråkig kulturskola.