Människor på flykt från Burma efter val
Politiska aktivister, däribland exilburmeser, skriker slagord mot militärjuntan under en protest utanför Burmas ambassad i Bangkok den 7:e november. Tusentals flyktingar flyr från Burma över gränsen till Thailand, efter konflikterna som följt på valet. (Foto: Christophe Archambault, Getty Images)


Tusentals människor flyr nu från Burma i samband med konflikterna som uppstått mellan regeringstrupper och etniska stammedlemmar efter valet. Flyktingarna strömmar över den thailändska gränsen efter Burmas första val på två decennier.

Den styrande militärjuntan i Burma tillät på söndagen det första valet i landet sedan 1990. De första resultatrapporterna indikerade att det styrande Förenade Solidaritets- och utvecklingspartiet vinner en jordskredsseger med en stor majoritet av platserna i det nybildade parlamentet. Många observatörer och internationella regeringar har dömt ut valet som oseriöst.

Som en reaktion på valet har medlemmar ur Burmas förtryckta etniska grupper attackerat regeringstrupper och beslagtagit regeringsbyggnader i södra Burma. Rebellerna tycks bestå av en utbrytargrupp från den vanligtvis junta-vänliga Demokratiska Karen-buddistiska armén, enligt rapporter från ISA Intel.

Armén tog kontrollen över Burma 1962 och har sedan dess samlat på sig en lång rad överträdelser mot de mänskliga rättigheterna, framförallt riktade mot landets etniska minoriteter vilka tillsammans utgör 40 procent av befolkningen.

Etniska minoritetsgrupper befarar att valet är ett verktyg för att legitimera den militärstödda regeringen och att i än större utsträckning frånta minoritetsgrupperna deras medborgerliga rättigheter.

Människorättsgrupper och många regeringar, däribland USA, anser att valet är en bluff. Den amerikanske presidenten Barack Obama kallade på söndagen valet för ”allt annat än fritt och rättvist”, i ett tal vid St. Xaviers College i Mumbay, Indien.

– Alltför länge har Burmas folk förnekats rättigheten att själva besluta om sitt öde, sade han.

Somsri Han-Anutasuk, chef över stiftelsen Asiatiskt nätverk för fria val, var kritisk. ”Detta val är ett skämt”, sade han till Globalpost.com. ”Det består av många lager fusk och oegentligheter.”

Valövervakare som i hemlighet arbetar i landet säger, enligt Globalpost, att många burmeser givits valsedlar förtryckta med röster för juntan.

I cirka 3400 byar, vilka tillsammans utgör omkring fem procent av väljarkåren, var röstning förbjuden, enligt ALTESAN, en grupp som arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati. Gruppen anklagar regimens tjänstemän för att ha trakasserat, skrämt upp och undertryckt icke-junta-kandidater och deras anhängare, samt att ha ägnat sig åt ”röst-handel”.

Burmas senaste val hölls 1990 och gav en överlägsen seger åt den demokratiska ledaren Aug San Suu Kyi. Militären ogiltigförklarade emellertid valet och fängslade Suu Kyi i hennes hem, där hon tillbringat sammanlagt 15 av de senaste 20 åren.

Suu Kyis nuvarande straff går ut på lördag. Hennes advokat, Nyan Win, säger till AP att han tror att hon kommer friges istället för att bli arresterad på nytt. ”Vi planerar en välkomstceremoni”, sade han till AP.

En av Suu Kyis söner, den 23-åriga Kris Aris är mindre optimistisk. Aris har ansökt om visum till Burma för att hälsa på sin mor för första gången på tio år.

Han säger till AP att ”han inte hyser alltför mycket hopp”. Men att det ”finns alltid lite hopp”.

Aris beskriver valet som ”skräp”, enligt AP.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45599/