Människan kan ha levt i Persiska viken enligt ny studie


Under vattnet i Persiska viken kan det ha funnits en plats där människor en gång levde för omkring 8000 år sedan, när området fortfarande låg över havsnivån, enligt en ny studie.

Arkeologer har hittat bevis för mänskliga bosättningar längs stranden av Persiska viken som befunnits vara 7500 år gamla.

”De här bosättningarna hade välbyggda, permanenta stenhus, långväga handelsnätverk, omsorgsfullt dekorerad keramik, husdjur och det finns till och med bevis för en av de äldsta båtarna i världen”, sade Jeffrey Rose, forskare på University of Birmingham i Storbritannien och författare till studien, i ett pressmeddelande.

Det finns dock inga spår var de kom ifrån. ”Där det tidigare hade funnits blott en handfull spridda jaktläger dök det plötsligt upp mer än 60 nya arkeologiska platser så gott som över en natt”, sade Rose.

Eftersom Persiska viken vattenfylldes av Indiska oceanen för omkring 8000 år sedan menar Rose att bosättningarna längs stränderna i Persiska viken kom från arabisk-persiska Gulfviken.

”Det är kanske inte en slump att grundandet av dessa anmärkningsvärt välutvecklade samhällen längs stranden sammanfaller med översvämningen av sänkan i Persiska viken för omkring 8000 år sedan”, sade Rose.

”Dessa nybyggare kan ha kommit från hjärtat av viken, tvångsförflyttade av den stigande vattennivån som sänkte ner det en gång fertila landskapet under Indiska oceanens vatten.”

Rose sade också i sin artikel att det utifrån stenverktyg som skiljer sig från den östafrikanska stilen man funnit på arkeologiska platser i Yemen och Oman ”är relevant att överväga möjligheten att människor kontinuerligt har bebott delar av Arabien de senaste 100 000 åren, om inte längre.”

Man har tidigare trott att människan inte slog sig ner i Arabien förrän för 70 000 år sedan.

Den fertila Gulfoasen
, som bevattnades av floderna Tigris, Eufrat, Karun och Wadi Baton, liksom av underjordiska källor, bör ha kunnat ge en fristad till människor i regionen under vissa perioder av istiden, då klimatet var väldigt torrt, sade Rose.

Ju torrare klimatet blev, desto lägre blev havsnivån och desto större blev det område som blottades i viken, förklarade Rose.

Studien publicerades i tidskriften Current Anthropology den 8 december.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47364/