Mannen som upplevt tre århundraden
- Nyckeln till ett långt och friskt liv är en kombination av rörelse och stillhet. Illustration föreställande Li Zijian. (Av: Liza Veronin/Epoch Times)


Det är en legendarisk man vars liv fått bevittna delar av tre århundraden. Han föddes under det 19:e året i Kejsare Guangxus välde i Qing-dynastin (1893) och är nu 114 år gammal. Hans namn är Lu Zijian och han bor i staden Chongqing i Sichuanprovinsen i Kina.

Trots sin ålder är Lu frisk och smidig. En gång i tiden betraktades han som en av Kinas tre bästa kung fu-mästare. Han är expert på kampsport och kan fortfarande förflytta en ung man på 68 kilo fem meter bort med en enda knuff.

– Nyckeln till ett långt och friskt liv
är en kombination av rörelse och stillhet. Hemligheten är att kultivera livet genom att vägleda qi och att röra händer och fötter genom kinesisk boxning, säger Lu.

Lu började lära sig kampsport tillsammans med sin mamma när han var 7 år. År 1920, vid 27 års ålder, vann han en kampsportstävling i staden Yuhuatai i Nanjing. Under 1930-talet var han mycket berömd i Shanghai och tilldelades den nionde nivåns status – den högsta inom kinesisk kampsport. Han är den enda oskolade kampsportsmästaren som belönats på detta sätt av det kinesiska kamsportsförbundet.

Lu Zijian tröttnar aldrig på att återuppleva sitt förflutna. Han minns hur han vid två tillfällen mötte motståndare från utlandet och före varje tävling fick underteckna ett papper som försäkrade att ingen skulle hållas ansvarig om någon dog under kampen.

Den förste utlänningen var en amerikan som hette Tom. Han var över 1,80 meter lång. De två männen kämpade i mer än en timme och fortfarande fanns ingen klar vinnare. Lus händer var svårt rivna när en av hans lärjungar skrek, ”Mästare, använd De åtta triagrammens hand!”

– Jag befann mig i tidernas kamp men hade förlorat klartänktheten, säger Lu.

När hans sinne åter blev klart började han cirkulera runt Tom och genom att använda De åtta triagrammens hand slog han till sist Tom i bröstet med handflatan. Den nästan två meter långe mannen snubblade bakåt och föll till marken med en duns och med blod sipprande från mungipan.

Den andra matchen var mot en japansk taekwondo-mästare i Shanghai. Han var emellertid en enkel match för Lu och det slutade med att japanen var i ett värre tillstånd än amerikanen Tom.

I många artiklar kallas Lu ”den store mästaren från Yangtsefloden.” Liksom Hou Yuanjia, den store mästaren av Östra floden, och Du Xinwu, den store mästaren av Gula floden, är Lu fortfarande aktiv och reser över hela Kina. Han har sedan han fyllde 86 år gått och sett varje kampsportstävling han kunnat. När han var 93 år gick han med i Sichuanprovinsens träningsteam och tävlade sedan i det nationella kampsportsmästerskapet i Sichuan.

En närmare titt på Lu visar att hans ansikte nästan saknar rynkor och att huden skimrar. Hans skuldror är breda och armarna är muskulösa. Hans gråa hår har täckts med nytt svart hår. Vid 95 års ålder började hans hud att ramla av men några år senare hade huden i ansiktet på händerna och kroppen ersatts av ny hud. Enligt Lu själv byter han numera hud vart tredje år. När han tävlar i handstyrka med yngre män slår han dem fortfarande enkelt. När han går eller klättrar i bergen känner han sig lätt som en fjäder.

Lu Zijian, som av FN kallas ”den friske gamle mannen,” är pigg och alert och underhållande som en ung man. Han går upp klockan sju varje morgon och övar kung fu, mediterar, målar och läser. På eftermiddagarna besöker han vänner. Han är vegetarian och avstår helt och hållet från kött och fisk. Det han gillar bäst är tomater.

– Ät färska tomater varje dag. De är bra saker, säger han.

Översatt från engelska