Manmohans regering överlevde förtroendeomröstningen
Indiens premiärminister Manmohan Singh talar till journalister efter förtroendeomröstningen i parlamentet i New Delhi i förra veckan. (Raveedran/AFP/Getty Images)


Indiens styrande koalition klarade sig igenom förtroendeomröstningen med 19 rösters ledning i parlamentet i New Delhi förra veckan. Segern ger den förenade progressiva alliansen, ledd av kongresspartiet med premiärminister Manmohan Singh, ytterligare ett år vid makten tills de allmänna valen hålls i början av 2009.

Indien verkade vara på väg mot nya val i mitten av regeringstiden efter att Indiens (marxistiska) kommunistparti, som var en stor del av koalitionen, i början av juli förklarade att de inte längre gav regeringen sitt stöd. Förtroendeomröstningen blev en kulminering av vänsterpartiernas motarbetande av den kongresspartiledda koalitionen. De har främst varit kritiska mot kärnkraftsavtalet med USA.

Kärnkraftsavtalet, som skulle ge Indien tillgång till USA:s civila kärnkraftsteknologi, fastställdes i juli 2005 av premiärminister Manmohan Singh och USA:s president George Bush. Kongresspartiet hade, tillsammans med övriga allianspartier och oppositionspartierna, insisterat på att gå vidare med kärnkraftsavtalet eftersom behovet av alternativa energikällor växte. Landets huvudsakliga mediekanaler höll omröstningar som visade att majoriteten av Indiens befolkning var för ett kärnkraftsavtal.

Att den kongresspartiledda koalitionen fortfarande sitter kvar är till stor del tack vare stödet från partiet Samajwadi som med sina 34 parlamentsledamöter vägde över till koalitionens fördel i förtroendeomröstningen. Banden mellan Samajwadi och alliansen verkar ha varit en överenskommelse i sista minuten, för att undvika omval mitt i regeringsperioden och för att tillåta det styrande partiet att fortsätta sitt arbete.

Omröstningen ser ut att ha fört med sig positiva effekter för den indiska börsmarknaden.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/united-states/indias-manmohan-government-survives-no-confidence-vote-1534.html