Manipulerade matcher inom herrfotbollen kopplade till organiserad brottslighet
Råsunda fotbollsstadium. En rapport som Brottsförebyggande rådet (Brå) tagit fram visar på hur svenska spelare utsätts för matchfixing. Foto: Jonathan Nackstrand/EuroFootball/Getty Images


En rapport som Brottsförebyggande rådet (Brå) tagit fram visar hur matchfixing i Sverige genomförs och organiseras bland annat av kriminella nätverk. En statlig utredning har dock tillsatts för att komma åt problemet.

De som är inblandade i matchfixning är främst personer utanför idrottsrörelsen som även är kopplade till annan organiserad kriminalitet, som narkotika- och vapenbrott.

Studien bekräftar att det är mest inom herrfotbollen från Superettan ner till division 3 som matchfixing sker. Det handlar om att spelare mutas och hotas för att manipulera utgången i en match till förmån för vadhållning på spelmarknaden. Få vågar säga nej, sade Björn Eriksson, ordförande på Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

— Matchfixing är, precis som huliganism och doping, ett problem som svensk idrott inte kan lösa själv. Vi behöver fortsätta vårt nära samarbete med exempelvis Polisen och Svenska Spel för att komma åt de som förstör idrotten genom matchfixing, sade Björn Eriksson

Nu kan åtgärderna dock komma att bli effektivare. Den 24 september tillsatte regeringen en statlig utredning som ska föreslå omreglering av spelmarknaden.