Manifestation välkomnade flyktingar
Det rådde en välkomnande stämning när 15 000 personer manifesterade för flyktingmottagande på Medborgarplatsen på söndagen. Foto: Dan Alfjorden/Epoch Times.


15 000 personer trotsade söndagens regn och visade sitt stöd för de enorma mängder människor som lever på flykt från krig och terror, vid en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm.

Tanken med samlingen, som gick under namnet Refugees Welcome och arrangerades av Stockholmsregionens politiska ungdomsförbund – ej SD:s -, var just att välkomna flyktingar.

Alla politiker kände sig dock inte lika välkomna. Moderatledaren Anna Kinberg Batra fick inte tala vid manifestationen, trots att hon hade anmält intresse för det. Arrangörerna förklarade nejet med att de inte ville göra händelsen till ett forum för partipolitik, utan hellre ge plats för ett bredare spektrum av åsikter.

På talarlistan fanns bland annat företrädare för Svenska freds- och skiljedomsföreningen, Röda Korset, ett antal poeter och några fackministrar.

Trots att Stefan Löfven kritiserats för passivitet under den pågående flyktingkrisen gavs han som den ende partiledare plats i talarstolen, i egenskap av statsminister.

Löfven inledde talet med att nämna 3-årige Aylan som spolades upp på Medelhavets strand och med sin tragiska död väckte en hel världs engagemang för flyktingarnas situation.

– Hans liv slutade vid tre års ålder, det ska ingen behöva uppleva.

Statsministern menade att den vanmakt som infinner sig vid sådana katastrofer måste omvandlas till handlingskraft. På tisdag träffar han, som Epoch Times tidigare skrivit, Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera hur de ska lösa den internationella flyktingkrisen.


Många kom för att visa sitt stöd för flyktingar. Foto: Dan Alfjorden/Epoch Times.

Många kom för att visa sitt stöd för flyktingar. Foto: Dan Alfjorden/Epoch Times.

Han upprepade tidigare ställda krav på att hela EU måste hjälpas åt och förklarade att unionen inte får bygga några murar.

– Alla länder måste ta emot kvotflyktingar. EU:s medlemsländer har ett gemensamt ansvar. Tanken var aldrig att stänga ute människor som flyr. Nu har det blivit ett Svarte Petter-spel där den som har sämst politik kommer undan sitt ansvar, sade Löfven.

Under tiden han talade hördes i bakgrunden en kör som skanderade ”hycklare”.

Löfven sade också att han är stolt över att vara statsminister i landet där 11-åriga Alice bor. Hon skrev nyligen brev till honom och berättade att hon och hennes pappa hjälper till att laga cyklar på ett flyktingboende så att barnen kan cykla, men undrade vad hon kunde göra mer.

– Man kan vara kompis till människor som kommer hit, var ett av Löfvens förslag, som syftade på möjligheten att bli kontaktperson åt en flykting.

Han tackade sedan alla övriga svenskar.

– Ni gör Sverige till ett land att vara stolt över.

Med detta sagt påpekade Löfven att alla kommuner måste ta emot flyktingar.

– Ingen ska kunna smita undan.

Enligt Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson var talet fyllt av medkänsla men tomt på nyheter. Centerns Annie Lööf och Folkpartiets Jan Björklund meddelade under dagen att de vill höja den svenska flyktingkvoten.