Mångfacetterat om filmikonen Marilyn Monroe
Michelle Williams av USA anländer till Japan för premiären av sin film "My week with Marilyn" på Tokyos filmfestival den 24 mars när den hade premiärvisning i Japan. (Foto: AFP/ Yoshikazu Tsuno)


  • Film: My week with Marilyn
  • Produktionsår: 2011
  • Produktionsland: Storbritannien/USA
  • Regi: Simon Curtis
  • Medverkande: Michelle Williams, Eddie Redmayne, Kenneth Branagh, Judi Dench, Emma Watson m fl.
  • Kommer ut: 120801

Marilyn Monroe var mest känd som filmstjärna och sexikon. Men vem var egentligen människan bakom ikonen? Det är frågan som denna film försöker besvara.

Året var 1957 då Laurence Olivier (Branagh) skulle göra en film tillsammans med Marilyn Monroe (Williams). Olivier var känd som en ”seriös” skådespelare, medan Monroe var en filmstjärna. Syftet med filmen var, för de två skådespelarna, att utbyta status med varandra. I alla fall till en viss grad; Olivier ville ha stjärnstatus och Monroe ville bli respekterad som skådespelare och inte bara som ”stjärna”. Det gick väl lite si och så med själva utbytet. Filmen utspelar sig under en vecka av filminspelningen, då Monroe har en kort kärleksaffär med den unge regissörsassistenten Colin Clark (Redmayne), vars bok filmen är baserad på.

Filmens egentliga huvudperson är Clark, men den handlar fortfarande om Monroe. Detta gör att man kan kommer närmare personen Monroe, men man lär aldrig riktigt känna henne, eftersom hon förblir ett mysterium även för den unge mannen som lärde känna henne under en intensiv vecka.

Michelle Williams är en
av vår tids bästa Hollywoodaktriser. Och denna film sätter verkligen henne på prov. Hon bevisar dock än en gång att det inte är en slump att hon har fått tre oscarsnomineringar, varav en för den här. Detta trots att hon nästan enbart håller sig till små independentprojekt. Jag kommer ihåg när skådespelaren Alec Baldwin var gäst för andra gången i programmet ”Inside the Actors Studio” (USA, 1994-). Värden, James Lipton, påpekade då att det svåraste för en duktig skådespelare är att spela en dålig skådespelare. Detta är precis vad Williams bitvis gör i ”My week with Marilyn”. För tydligen så var Monroe ofta tafatt i sin yrkesroll. Det påpekas dock att hon kan göra ett stort antal dåliga tagningar, men när hon väl gjorde en bra, gjorde hon den riktigt bra.

Övriga sidor vi får se av Marilyn i denna film är den sårbara, den charmiga, den ensamma och den neddrogade. Det är en mångfacetterad bild av Hollywoodikonen vi får se och Williams är lika bra genom hela filmen. Det är inte svårt att förstå att hon fick en oscarsnominering för sin roll. Hade det inte varit för att Meryl Streep varit ett strå vassare i ”Järnladyn” (”The Iron Lady”, Phyllida Lloyd, Storbritannien/Frankrike, 2011), tvivlar jag inte på att Williams äntligen gått hem med en statyett.