Många tar med sig julklapparna på resan
Alla tar med sig julklappar på julresan. (Foto: Michael Urban / AFP)


Under julen åker många svenskar utomlands. Över två miljoner svenskar har någon gång firat jul utomlands. Julklapparna följer också med på resan. 40 procent tar med sig paketen från resan, enligt en undersökning genomförd under november av TNS-SIFO på uppdrag av Europeiska.

Allt fler ger bort dyra julklappar som mobiltelefoner, dataspel och surfplattor och då är det viktigt att ha en bra försäkring på resan.  Stölder och förlorat bagage är de vanligaste incidenterna som anmäls vid resor.

– Vi har märkt att fler blir av med dyrbara saker just under julresorna. Om man tar med sig värdefulla julklappar på resan är det viktigt att se till att man har en bra reseförsäkring som täcker förlust av ägodelar, om något skulle försvinna eller bli stulet under resan eller på resmålet, säger Christina Karlegran, kommunikationschef på Europeiska.

Av den julmat som svensken skulle sakna mest om man firade jul utomlands, var skinkan populärast (38 procent). På andra plats kom sill (13 procent) följt av Janssons frestelse (10 procent).

Totalt deltog 1146 personer från 18 år uppåt i undersökningen.