Många saknas efter olyckan med italienska kryssningsfartyget
Ett flygfoto som släpptes den 14 januari av den italienska specialpolisstyrkan, Guardia de Finanza, visar kryssningsfartyget Costa Concordia. Tre människor omkom och cirka 40 saknas fortfarande. Fartyget var på en kryssning i Medelhavet. (Foto: AFP/HO/Italienska Guardia de Finanza)


Omkring 40 personer saknas fortfarande efter kryssningsolyckan utanför Italiens kust nära ön Giglio. Kaptenen begärs anhållen.

Det italienska kryssningsfartyget med mer än 4000 passagerare gick på grund i fredag​​skväll. Minst tre personer dödades i en olycka som kan jämföras med Titanic. Concordia, som ägs av Costa Crociere gruppen, lämnade Civitavecchiahamnen cirka 80 kilometer från Rom på fredagen​​, kl 07:00, för en kryssning i Medelhavet, men bara några timmar därefter slog fartyget in i klipporna bara nära Giglio.

Passagerarna satt och åt middag när de hörde en krasch, tallrikarna började flyga, och alla lampor slocknade, rapporterade den italienska nyhetsbyrån ANSA. Passagerarna dirigerades att sätta på sig flytvästar som en försiktighetsåtgärd, men situationen förvärrades snabbt och fartyget började kantra.

Giuseppe Linardi, prefekt för den närliggande staden Grosseto i Toscana, sade att olyckan skapade en 70 meter lång skåra i fartyget. Tre personer, två franska turister och en besättningsman från Peru har bekräftats döda och cirka 40 personer saknas fortfarande, rapporterade nyhetsbyrån.

Räddningsarbetet har koordinerats av hamnmyndigheterna i Porto Santo Stefano, som hjälpte 1500 överlevande till Giglioön. Borgmästaren på ön, Sergio Ortelli, öppnade skolor och hotell, och prästen hjälpte folk i kyrkan.

Men den 23,4 kvadratkilometer stora turistön är för liten för att rymma alla de räddade så vissa har tagits med färja till Porto Santo Stefano, cirka 19 km bort, rapporterade Italiens TGCOM24.

Fartyget ligger vilande med ena sidan mot botten, i en vinkel på 80 grader.

Orsaken till olyckan är ännu inte klarlagd. Utredare genomför både en administrativ och en straffrättslig undersökning. En källa med kontakter till utredningen berättade för ANSA att fartyget kommit ur kurs och borde inte ha varit i närheten av stenarna den slog emot.

Besättningsmedlemmar förhördes under lördagen och sade att kaptenen inte borde ha varit så oförsiktig. Under lördagskvällen begärde åklagare att kaptenen skulle anhållas, rapporterar SVT.

– Allt mer talar för att han gjorde ett allvarligt fel och gick för nära ön med sitt jättestora fartyg, säger SVT:s korrespondent Kristina Kappelin.