Många indiska kvinnor dör i barnsäng
En grupp kvinnor uppför en gatuföreställning på en gata i Calcutta på den särskilda nationella "Trygga moderskaps-dagen" den 4 april. Dagen hålls för att öka medvetenheten om de kvinnor som dör vid barnafödsel. Var femte minut dör en indisk kvinna genom födselkomplikationer. (AFP PHOTO/Deshakalyan CHOWDHURY)


Fler kvinnor dör i barnsäng eller under graviditet i Indien än i något annat land i världen, säger Paul Hunt från FN. Han menar att Indien måste förbättra den allmänna hälsovården för att sänka dödssiffrorna.

Indien står för 20 procent av världens dödsfall i samband med graviditet och barnafödsel. Siffrorna anger att en kvinna dör var femte minut.

FN:s representant Paul Hunt anser att statistiken är ”chockerande” för ett medelinkomstland som Indien.

– Varför är Indiens siffror sex gånger värre än Kinas, åtta gånger värre än Kubas där människorna levt under embargo i flera decennier och varför är siffrorna 14 gånger värre än Chiles? frågar han sig.

Hunt besökte delstaterna Rajasthan och Maharashtra och talade med flera reportrar i New Dehli, för att fastställa mödrars hälsa i Indien.

Han berättar att regeringen har tagit några steg för att minska mödradödligheten, och siffrorna går nedåt men kan fortfarande anses vara ”alarmerande”.

Hunt menar att en av anledningarna till den höga dödligheten är vad han kallar ”en massiv, förlamande kris inom Indiens hälsovård”.

Han säger att de flesta av Indiens 1,5 miljoner vårdpraktiker drivs i privat regi. Som ett resultat är livräddande insatser ofta otillgängliga för kvinnor i barnsäng, speciellt på landsbygden.

– En del allmänna hälsoinrättningar är enormt bristfälliga, förfallna, dåligt utrustade, underbemannade och erbjuder extremt dålig service, tillägger Hunt. Om man ska föda barn är en sådan praktik det sista stället man vill gå till.

Han säger att regeringen har fördubblat den ekonomiska insatsen till den allmänna hälsosektorn, men hälsopengarna utnyttjas inte alltid. Regeringen borde etablera självständiga kommittéer till både den privata och den allmänna hälsovården för att försäkra en bättre service, menar han.

FN siktar på att minska mödradödligheten med 75 procent jämfört med siffror från 1990. Ungefär en halv miljon kvinnor dör under graviditet eller barnafödsel varje år – de flesta skulle kunna undvikas anser man.

Översatt från