Många gripna när polisen rensade upp viktig väg i Hongkong
Demonstranter håller upp paraplyer, en symbol för de prodemokratiska protesterna, under en sammandrabbning med polisen under protesterna i närheten av regeringshögkvarteret i Hongkong den 30 november 2014. Demonstranterna vill ha fria val till Hongkongs högste ledare 2017, men Peking kräver att en kommitté som är lojala mot dem ska välja ut kandidaterna. (Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


Efter en natt med ockupationer som uppstod på en av Hongkongs viktigaste genomfarter genomförde polisen en räd den 1 december, och kastade ut den sista gruppen av trötta och luggslitna demonstranter från Lung Wo Road. Det är huvudvägen vid regeringshögkvarteret och Hongkongs högste ledares kontor.

Skrikande och gestikulerande polis, som även svingade sina batonger, tryckte sedan tillbaka demonstranterna till deras huvudläger på Harcourt Road, som de har ockuperat de senaste två månaderna. I vad som såg ut som en mindre hämndaktion tog polisen även två av deras prodemokratiska banderoller som hängde på en av broarna ovanför den ockuperade zonen.

Vid det laget hade nästan 11 timmar gått sedan demonstranterna först tog över Lung Wo Road. De som var kvar gjorde inte mycket motstånd.

Över 40 gripanden hade gjorts när morgonen grydde, och en ström av bilder som laddades upp på sociala medier visade demonstranter med sår och stora blåmärken på ryggar och lemmar från polisbatonger. Andra hade dränkts in i pepparsprej.

Det hela började runt klockan 8.30 den 30 november, när tusentals personer strömmade ut på vägen i en närmast spontan rusning. Precis som för två veckor sedan, när de tog över samma väg, sprang de genom tunneln bredvid regeringshögkvarteret och satte upp provisoriska barrikader.

Den första ockupationen tolererades till att börja med av polisen.

Demonstranterna hade flödat ut på vägen i bygghjälmar, gasmasker och skyddsglasögon, ropande prodemokratiska slagord.

Deras mål var att hålla vägen över natten, för att stoppa Hongkongs ledare Leung Chun-ying och regeringstjänstemännen från att ta sig till jobbet på morgonen. Den delen av planen verkade lyckas, eftersom regeringen sade till tjänstemännen att de inte behövde komma till jobbet på morgonen, enligt Radio Television Hong Kong. Det verkade som om de skulle börja på eftermiddagen i stället.

Vid ett tillfälle försökte polisen att rensa gatan, men de drevs bort av massan av ockupanter, som i vissa fall kastade vattenflaskor och höll ställningarna med sina öppnade paraplyer, en symbol för rörelsen.

”Vi kommer att öppna den här vägen”, sade polischefen Tsui Wai-hung till reportrarna, enligt AP.