Många frågetecken runt svenske bokförläggarens erkännande 
Plakat på den gripne bokförläggaren Gui Minhai (till höger) visas upp i Hongkong. (Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


Det finns många oklarheter kring den försvunne svenske bokförläggaren Gui Minhais erkännande på kinesisk tv i lördags, menar Ulrika Engström från Svenska Pen.

51-årige Gui Minhai är en av de fem försvunna förläggarna från Hongkong, som specialiserat sig på att ge ut regimkritiska böcker. Han kidnappades under sin vistelse i Thailand i november, och har varit försvunnen tills i lördags, då han plötsligt framträdde i statsägd kinesisk tv.

I tv-inslaget sade Gui att han frivilligt överlämnat sig till polis i oktober. Orsaken ska ha varit att han rattfull kört ihjäl en student 2004 och flytt. Vidare uppmanar han svenska myndigheter att hålla sig borta, och låta honom ”sköta sina egna ärenden”.

— Flera av hans kollegor har också försvunnit. Om han överlämnade sig för att erkänna det här brottet, förklarar det inte varför hans kollegor är borta, sade Ulrika Engström från Svenska Pen.

Tv-framträdandet väcker många frågor, sade hon, och det är svårt att veta vad som ligger bakom.

Sådana här fall är väldigt komplicerade enligt den kinesiske författaren Chen Maiping, som är bosatt i Sverige. Kanske hotades Gui Minhai till ett erkännande, menar han.

— Det är svårt att säga vad som är sant och inte sant, men han lämnade inte frivilligt över sig till polisen, sade Chen Maiping.

Svenska UD vill inte uttala sig om det som framkom i media i helgen. De väntar fortfarande på klargöranden från de kinesiska myndigheterna.

Förra veckan demonstrerade tusentals Hongkong-bor mot kidnappningarna, som de hävdar urholkar deras frihet.

”Ett kidnappnings- och utpressningssystem”