Många falska mediciner i Kina
En sjukhusanställd i Peking förpackar medicin. Falsk medicin från Kina har sannolikt orsakat hundratals, kanske rentav tusentals dödsfall utanför Kina de senaste åren. (Foto: Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


De senaste två åren har västerländsk media uppmärksammat hälsoriskerna med Kinatillverkade produkter, inklusive den kinesiska exporten av falsk medicin. Falsk medicin från Kina har sannolikt orsakat hundratals, kanske rentav tusentals dödsfall utanför Kina de senaste åren.

Mindre är emellertid känt om hur det kinesiska folket skadas av förgiftade produkter eller vad som görs åt saken. En man i Kina vet dock en hel del om den här frågan.

Kinesiska medier kallar honom Kinas främsta bekämpare av falsk medicin. Gao Jingde hävdar att han genom sina undersökningar funnit att två av tre apotek i Kina säljer falsk medicin.

Gao är utbildad vid Anhuis högskola för traditionell kinesisk medicin och har arbetat inom medicinsk forskning i många år.

Han började undersöka frågan om falsk medicin 2004 efter att han tagit några tabletter som tillverkats av läkemedelsföretaget Zhejiang Jinhuatailai mot sin leversjukdom. Gao drabbades av biverkningar som fick honom att misstänka och senare bekräfta att medicinen var falsk.

– Jag har sett både falsk traditionell kinesisk medicin och västerländsk medicin. Somliga kan vara mycket skadliga för nervsystemet, njurarna och urinvägarna.

Han genomsökte sjukhus och apotek efter falska mediciner. När han hittade en köpte han den och rapporterade den till myndigheterna. Under fyra år har Gao rapporterat 289 fall av falsk medicin, varav 87 i Nanjing.

Enligt Gao beror de allvarliga problemen med falsk medicin i Kina inte bara på kriminalitet inom läkemedelsindustrin utan även på att den statliga läkemedelskontrollen inte gör sitt jobb när det gäller att reglera industrin på ett lämpligt sätt.

Han säger även att de reaktioner han fick när han rapporterade falsk medicin oftast var ljumma. Företagen dömdes till mellan 100 och 4000 yuan i böter. Till och med för ett litet läkemedelsföretag betyder ett sådant bötesbelopp ingenting.

Gaos försök att avslöja dessa brott har, inte oväntat, försatt honom i fara.

Nyligen överfölls han av fyra män utanför Nanfangs universitetssjukhus, som han avslöjat i en undersökning.

Sedan händelsen har Gao vårdats för skador som han ådrog sig under överfallet, bland annat blev han delvis förlamad i högra sidan. Enligt läkare kan tillståndet permanentas om det inte blir bättre inom sex månader.

Två veckor har gått sedan överfallet, men polisen ignorerar fallet. Gao sade till Epoch Times att han misstänker att våldsmännen som överföll honom lejts av sjukhusledningen.

 

http://en.epochtimes.com/n2/china/china-counterfeit-medicine-4973.html