Många civila i akut behov av vård i Jemen
Regeringsvänliga styrkor i Jemen poserar för kameran. I staden Taiz har miljontals människor fastnat i striderna mellan de regeringsvänliga styrkorna och shiitiska rebeller. Mångas liv står i spel eftersom det är brist på mediciner och rent vatten i staden. (Foto: Saleh Al-Obeidi/AFP/Getty Images)


FN vill kunna verka fritt i staden Taiz i Jemen, där flera miljoner människor är i akut behov av vård, rent vatten, mat och bränsle, meddelade de på onsdagen.

Ett stort antal civila sitter fast i staden Taiz i Jemen, på grund av strider mellan regeringsvänliga styrkor och shiitiska rebeller i området. 3,3 miljoner beräknas vara i akut behov av medicinsk vård. Nu vill FN komma in i staden, där ”oskyldiga liv står på spel”, skriver FN.

Ahmed Shadoul, WHO:s representant i Jemen, säger att situationen är alarmerande.

— Hundratusentals oskyldiga civila är i behov av livsuppehållande mediciner och vårdinrättningar, mat, rent vatten och bränsle, sade Shadoul enligt FN.

Bränslebrist och brist på mediciner har tvingat många vårdinrättningar i staden att stänga. Allvarligast är läget för människor med kroniska sjukdomar som diabetes, njursjukdomar och cancer.

Nu har även den huvudsakliga vattenkällan stängts på grund av elbrist. Det finns inte något bränsle till generatorerna.

— Det är så mycket mer vi kan göra för folket i Taiz, men vi behöver kunna röra oss fritt så att vi kan nå fler människor, sade Ahmed Shadoul.

Om de inte lyckas komma in i området står många liv på spel, sade Ahmad Shadoul.

Tillsammans med lokala vårdinrättningar har WHO under året bland annat lyckats begränsa spridningen av denguefeber i staden.