Manfred Nowak: FN:s specialrapportör för tortyr
FN:s människorättskommissions specialutredare för tortyr, Manfred Nowak, på hans kontor i Wien. (Foto: Jakub Sukup/AFP/Getty Images)


Bli inte vilseledd av hans ödmjuka framtoning, med mustasch, varmt klingande röst och tredelad kostym. Professor Manfred Nowak, författare till FN-kommentaren om civila och politiska rättigheter och en auktoritet för internationellt lagkunniga, är fruktad av regeringar. Nowaks rapporter utvärderar var på jorden det sker brott mot principen om absolut förbud av tortyr. Vad som räknas som tortyr eller folkmord definieras av hans kunnande.

Nyligen lyckades Epoch Times träffa mannen som har varit FN:s specialrapportör om tortyr vid en konferens i Salzburg, Österrike. Vältalig men ändå begriplig för lekmän talade Nowaks om det nuvarande status quo beträffande tortyr.

– Varje objektiv observatör är klar över det faktum att det har förekommit tortyr både före och efter den 11 september. Inget har förändrats. Vad som däremot förändrats och som nu är mycket tydligt, är att det absoluta förbudet av tortyr nu är mer och mer ifrågasatt, suckar Nowak.

För att vara tortyr, måste det vara en handling som begåtts av staten vilken orsakar icke-obetydlig smärta. Förutom det, måste den vara medveten och ha ett syfte, till exempel, för att tvinga fram en bekännelse.

Nowak säger att det alltid varit kristallklart att alla tortyrhandlingar är absolut förbjudna under alla omständigheter.

Ändå betraktar vissa länder, däribland USA, detta absoluta förbud som för extremt och tycker att det behöver lättas upp. Om man tittar på försyndelserna i Abu Ghraib, ser man att Pandoras ask öppnades så fort det absoluta förbudet började ifrågasättas.

– Om enskilda poliser i extremt exceptionella fall beslutar sig för att utföra särskilda former av tortyr för att skydda ett eller flera oskyldiga liv och på det viset begår en kriminell handling, så kan det vara förståeligt. Men han måste fortfarande hållas ansvarig av staten. Varje domare kommer rimligen att acceptera förmildrande omständgheter i ett sådant fall, sade Nowak.

– För att reda ut alla missförstånd: Självklart kan inte Kina jämföras med USA, klargjorde Nowak, när han svarade på frågor från publiken.
– Guantanamo är i blickfånget enbart för att misstagen där genomförs av en stat som verkligen borde vara ett gott exempel. USA är en långt utvecklad demokrati med en lång historia av goda mänskliga rättigheter. Det som är extra känsligt för västvärlden är att mästaren nu sviker sina egna principer, så att säga.

– Kina är självklart en helt annan historia. I Kina är inte bara de kriminellas mänskliga rättigheter på ett objektivt sätt brutna, utan också alla de ”förbrytare” som inte tolereras av kommunistregimen. Dessa är Falun Gong-utövare, demokrater, uigurer och många fler.

Enligt kommunistsystemet så blir dessa människor torterade till dess att de ångrar sig. Även om det inte finns något att ångra, så avger det kinesiska folket de mest absurda bekännelser. Efter att torteraren har avslutat sitt uppdrag – vilket kan vara att utsätta offret för elchocker, förvägra dem sömn och könsstympning – står många av de utsatta inte ut med pressen längre, förklarar Nowak.

Vem som än klassificeras som fiende till staten av Peking, kan placeras i arbetsläger för ”transformation”, utan någon rättegång. ”Det kan självklart inte jämföras med USA”.

På frågan om han känner till advokaten Gao Zhisheng från Peking som för närvarande utsätts för  trakasserier och till och med för mordförsök, svarar Nowak:

– Under mina faktainsamlingar i Kina förra året försökte jag utan framgå få tala med honom privat. Jag lade märke till att det var omöjligt att tala med mannen eftersom han konstant var bevakad av så många som nio säkerhetsagenter. Han brukade vara en av de mest respekterade advokaterna i Peking. När han började representera förföljda människor så blev han persona non grata. Efter mitt besök i Kina stängde de till och med hans advokatbyrå och jag vet inte hur det är med honom för tillfället.

Varför just mänskliga rättigheter? Många människor frågar hur Dr. Nowak handskas med de svåra konfrontationerna med den hårda verkligheten för tortyroffer, han svarar att trots de fruktansvärda erfarenheterna så är det fortfarande ett vackert arbete.
– Av alla filosofier, rättesnören och synsätt i livet, så är mänskliga rättigheter den enda som accepteras över hela världen. Det är ett positivt synsätt. De ger oss möjligheten att gemensamt lära oss av det förgågna. Vidare så är det tack vare alla NGO:s som man märker att mänskliga rättigheter blir viktigare nu för tiden. Om du läser tidningen i dag så hittar du minst tre artiklar i ämnet, ler Nowak.

http://www.theepochtimes.com/news/6-4-1/39946.htm