Mandela begravd i fädernejorden
Nelson Mandelas kista vid begravningsplatsen den 13 december i Qunu. (Foto: Edmond Jiyane / AFP)


På söndagen begravdes en av vår tids stora, Nelson Rolihlahla Mandela. På den egna tomten i en grönskande dalgång bland de böljande kullarna i Qunu sänktes hans kista i närvaro av några hundra anhöriga.

Den stora TV-sända begravningsceremonin ägde rum i ett enormt vitt tält som rymde 4 500 särskilt inbjudna gäster. Kistan var draperad i Sydafrikas flagga och vilade på en matta av koskinn. Ett stort porträtt av Nelson Mandela blickade ner över församlingen bakom 95 tända ljus. Ett för varje år av Mandelas exceptionella liv.

Både Mandelas änka Grace Machel och hans tidigare hustru Winnie Madikizela-Mandela, var klädda i svarta xhosa-huvudbonader och klänningar. Bland deltagarna fanns också Storbritanniens prins Charles, Monacos prins Albert och TV-personligheten Oprah Winfrey, uppger AP.

Bybor och tillresta kunde följa ceremonin på storbildskärmar placerade på kullarna ovanför begravningsplatsen.

Ceremonin som skulle pågå två timmar drog ut på tiden och varade i nästan fyra timmar. Flera tal tillkom och general Bantu Holomisa, en av Mandelas närmaste män, höll sitt tal vid den offentliga ceremonin istället för vid den privata. Enligt thembu-tradition ska jordfästningen ske klockan tolv och när kistan till slut kom fram till begravningsplatsen var klockan nästan tolv.

Den privata begravningen sades följa thembu-begravningsritualer. Nelson Mandelas klan Madiba har kungliga anor i xhosa-kungariket Thembuland, skriver SVT.