Manali i Himalaya - en plats med många gåvor
Manalis fjällstation. (Foton: Amritha Luthria/Epoch Times Staff)


Manalis fjällstation kallad ”bergets drottning” har välsignats med alla naturens gåvor, det ligger i den indiska delen av Himalaya. Här finns många häpnadsväckande sevärdheter och platsen är känd för sin fantastiskt vackra natur. Omgiven av mäktiga toppar och vandringsleder blir det ett populärt mål för smekmånadspar. 

Manali ligger i slutet av dalgången, utefter huvudvägen som leder till Leh, cirka 38 kilometer norr om Kulu. Landskapets skönhet är andlös, man ser väl avgränsade snötäckta toppar, floden Beas klara vatten som slingrar sig genom staden. På andra sidan finns
himalayacedrar och tallar, små åkrar och fruktodlingar. Det är en perfekt plats för semestern och ett favoritställe för fotvandrare som ska bege sig till Lahaul, Spiti, Kinnaur, Leh och Zanskar i Kashmir dalen. Det kallas också för Indiens Schweiz.

Marknaden i Manali är full av affärer som säljer tibetanska mattor och hantverk, luften är fylld av aptitretande dofter av ångande nudlar från de små restaurangerna. Manali med sitt bergsklättringsinstitut, är en populär plats för vandring och bergsklättring på sommaren och skidåkning på vintern. Utefter de intressanta vandringslederna i de omgivande dalgångarna och över höga bergspass finns det stugor och rastplatser för vandringsentusiasterna att vila i.


En plats för vandringsentusiaster.

En plats för vandringsentusiaster.

Manali har många sevärdheter men utan tvekan är det mest intressanta både historiskt och arkeologiskt Dhoongri templet, tillägnat gudinnan Hadimba, (The Bhim of Mahabharat) det har fyra lager och ett pagodformat tak. dörröppningen har uthuggna (snidade) legendariska figurer och symboler. Templet ligger i en skogsdunge av himalayacedrar bara 2,5 kilometer från turistbyrån. Det är en trevlig upplevelse att bara strosa runt i tempelbyggnaden som byggdes 1533. I maj varje år har man en stor festival här.

Det finns tre nybyggda och färggranna kloster, där besökare kan köpa mattor och andra tibetanska hantverk. Två ligger i staden, och ett i Aleo på den västra stranden av floden Beas.

Vashist som ligger på Beas västra strand nära Rohtangpasset är väl värt ett besök. Det är känt för sina tempel och varma källor. I närheten finns det pyramidformade stentemplet tillägnat Vashist Muni, det finns ett annat tempel tillägnat guden Rama som också ligger här. Naturliga svavelkällor med separata bad för män och kvinnor är alltid fulla av turister.


Rohtangpasset.

Rohtangpasset.

Rohtangpasset ligger ungefär fem mil från Manali efter huvudvägen till Keylong och Leh. Den erbjuder en fantastisk utsikt över bergen. Passet är öppet från juni till oktober varje år, men fotvandrare kan passera tidigare. Det är en inkörsport till Lahaul Spiti, Pangi och Leh- dalen, precis som Zojila passet är en inkörsport till Ladakh. Det finns vackra bergstoppar och glaciärer och floden Chandra rinner ner mot Lahauls dalgång. Något till vänster är de två tvillingtopparna Geypan. Under sommaren (mitten av juni till oktober) går det regelbundna bussresor mellan Manali-Keylong/Darcha, Udaipur, Spiti och Lehby.

Indiens Schweiz är rikt på charm och skönhet och ett trevligt/uppfriskande resmål på sommaren.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18984/