Mammut med flytande blod hittad i Sibirien
Människor tittar på ett skelett från en sibirisk mammut, omkring 15 000 år gammal. Obs, ej den mammut som nämns i artikeln. (Foto: Francois Guillot/AFP/Getty Images)


Ryska forskare har hittat en honmammut med flytande blod, fångad i isen i Sibirien. Forskarna sade till rysk statsmedia att djurets vävnad är i nästan perfekt kondition.

”Köttet ser ganska färskt ut, rött i färgen på flera ställen. Jag kan dock inte säga att lukten var särskilt fräsch”, sade Semyon Grigorev, ledare för expeditionen och chef på Amosovs mammutmuseum, enligt RIA Novosti.

Forskarna som grävde fram mammuten sade att blodet sprutade ut när de undersökte kvarlevorna, som hittades på en avlägsen ö i Norra ishavet.

”Man kan anta att mammutens blod hade vissa kryobevarande egenskaper!”, sade Grigorev till Russia Today.

Mammutblodet placerades sedan i ett provrör och forskarna kommer att analysera proverna snart, rapporterades det.

”Det här är det mest häpnadsväckande fallet i hela mitt liv. Hur är det möjligt att det kan ha förblivit i flytande form? Och muskelvävnaden är också röd, den färg som färskt kött har”, tillade han, enligt statlig media.

Forskarna sade att mammuten var mellan 50 och 60 år när den dog.

”Vi är först i världen med att hitta ett kadaver av en vuxen honmammut. Nu väger hon, med ben och en del is, ungefär ett ton. Vi förmodar att hon vägde ungefär tre ton när hon levde”, tillade Grigorev.

Han sade att mammuten sannolikt levde någon gång för mellan 10 000 och 15 000 år sedan.

Översatt från engelska.