"Mamma gillar kinesisk kultur"
Seija och Minna Reiman under väntan på föreställningens andra del. (Foto: Zhihe Li /Epoch Times)


Det var av en ren slump som Minna Reiman från Helsingfors fick vetskap om att galan med Divine Performing Arts skulle komma till Finland.

Det berättar hon i pausen i Nordens största konsert- och kongresshus, Tampere-talo, dit hon kommit för att se showen tillsammans med sin mamma som bor i Tammerfors.

– Jag besökte biblioteket och såg reklam där, så jag ringde till min mamma eftersom hon vet en del om kinesisk kultur och är intresserad av det.

Det var meningen att Seija skulle åka till Kina för ett par tre år sedan för att vara med i en fisketävling under vintern, men det hela blev inställt av någon anledning, berättar Minna.

– ”Lotusdansen” var min favorit ikväll, säger Minna, och det sista numret med trummorna.

Jag älskar lotusblommor, det var därför. Trummorna var också mycket kraftfulla, det gillade jag.

– Det var harmonin i Lotusnumret som jag gillade, och allting annat, även det med de långa ärmarna. De kraftfulla solisterna var andra favoritinslag under föreställningen. Det var bra att man fick se texten när de sjöng, säger Minna.

Det var en bra del i helheten att frågan om Falun Gong kom upp under föreställningen också, tyckte Minna.

– Jag har tidigare sett hur Falun Gong-utövare på gatan i Finland delat ut information om vad som händer med dem i Kina.

Mamma Seija tyckte att showen påminde henne om hur även den finska kulturen tidigare förstörts. Den var rysk-inspirerad tidigare och den var rik på många vackra färger och klädesplagg.

– Vi har också förlorat vår kultur, den var lite lik det de visar i den här showen, säger Minnas mamma Seija Reiman.