Malmö översvämmat efter regnskur
Bilar har fastnat på de översvämmade vägarna i Malmö den 31 augusti 2014, här i området Söderkulla. (Foto: Micaela Strömbäck Vujica/ Epoch Times)


Delar av Malmö ligger under vatten efter ett kraftigt regnoväder med åska på söndagsmorgonen. Busstrafiken är inställd och bilar sitter fast i vattenmassorna.

Stora delar av stan är strömlös och fastigheter, vägar och viadukter har svämmat över. Under en störtskur som pågick tidigt på söndagsmorgonen föll 20 mm regn på bara en timme.

– Detta verkar Sverige inte ha varit redo för, sade en boende i området Söderkulla i Malmö som har fått sin källare översvämmad. 

Sammanlagt sedan lördagskvällen fram tills söndag vid lunchtid föll 88 millimeter regn. Enligt SMHI:s meteorolog Emma Grönkvist så är det inte något ovanligt med så stora regnmassor efter en varm sommar med mycket åska.

– Problemet är när det kommer mycket regn snabbt i en stad, eftersom dagvattensystemet inte hinner med. Faller det över en skog så blir det surt i marken men inte så mycket mer än så, men faller det över en stad så får det konsekvenser eftersom vattnet inte har någonstans att ta vägen, säger Grönkvist.

Malmö kommun avråder trafikanter från att ge sig ut på vägarna i Malmö och hela sydvästra Skåne. Många vägar är avstängda. 

Det innebär också vissa risker för gång- och cykeltrafikanter att röra sig i vattenmassorna centrala Malmö. Brunnslock kan ha tryckts upp av vattenmassorna och ligga öppna utan att det syns, vilket gör att man kan trampa ned i dem eller fastna med cykelhjulet.

Emma Grönkvist säger att de värsta skurarna har dragit bort över havet åt nordväst, men att det kommer ett nytt oväder söderifrån som kommer att dra in över Skåne. Det kommer att komma ytterligare 10 mm regn, lokalt upp till 20 mm.

– Det ser ut som att det inte är lika kraftigt, men eftersom det redan ligger så mycket vatten så kan det ställa till en hel del, säger Emma Grönkvist.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hela Skåne, bortsett från Österlen, vilket kan innebära vissa risker för allmänheten och fortsatta störningar av samhällsfunktioner.

Även Köpenhamn har svämmat över. Över 100 mm regn föll under natten till söndagen och staden är i krisberedskap, enligt tidningen Politiken.