Malis grannländer inför sanktioner
Maliska soldater patrullerar i närheten av militärlägret Kati efter ett uttalande av Malis juntaledare den 1 april 2012. (Foto: Issouf Sanogo/AFP/Getty Images)


Medlemsländer i det västafrikanska regionala blocket kommer att införa sanktioner mot Mali. De kommer bland annat att stänga sina gränser och hamnar för att hindra handel och frysa landets tillgångar.

Det västafrikanska ekonomiska blocket (Ecowas) sade på måndagen att Malis nya junta misslyckats med att återställa konstitutionen i funktionsdugligt skick innan tidsfristen löpte ut vilket utlöste sanktionerna. Militärens tidsfrist på 72 timmar för att dra soldaterna tillbaka till barackerna löpte ut på söndag kväll.

I ett uttalande uppmanade Ecowas den Afrikanska unionen att utöka sina sanktioner mot juntan och föra fram frågan om Ecowas sanktioner till FN:s generalsekreterare, enligt nyhetsbyrån Afrique en Ligne.

Militärer, ledda av kapten Amadou Sanogo, störtade regeringen och upphävde konstitutionen för en dryg vecka sedan.  I ett tv-sänt tal till nationen sade de att kuppen berodde på att president Amadou Toumani Touré var inkompetent att ta hand om problemet med tuaregrebellerna. Våldet har ökat sedan kuppen.

På söndagen sade Sanogo att han skulle återinföra konstitutionen och statliga institutioner och utlovade också civila val.

Frankrike, EU och USA fördömde kuppen och sade att de skulle avbryta allt utom det mest angelägna humanitära biståndet till landet.

Flera statschefer från Ecowas medlemsländer försökte besöka Mali förra veckan men hindrades av massiva protester i huvudstaden och på flygplatsen. Bland dem var Ecowas chef, Elfenbenskustens president Alassane Ouattara.

Alla diplomatiska, ekonomiska, finansiella och andra åtgärder kommer att tillämpas från och med idag [måndag] och kommer inte att upphöra förrän den konstitutionella ordningen är återupprättad”, sa Ouattara, enligt Al-Jazeera.

Samtidigt som sanktionerna infördes på måndagen inledde Tuaregrebellerna flera attacker i norra Mali, och meddelade media att de tagit över flera städer i norr, bland annat den gamla staden Timbuktu.

Den nationella rörelsen för befrielsen av Azawad (MNLA)sade att de var villiga att förhandla med Malis regering och Ecowas. Efter att ha tagit Timbuktu sade rebellerna att de inte skulle utöka territoriet mer än vad de redan erövrat, vilket de hävdar är en del av Tuaregernas hemland, Azawad.

”Vårt mål är att inte gå utanför Azawads gränser. Vi vill inte skapa problem för regeringen i Mali och ännu mindre skapa problem i regionen” sade Hama Ag Mahmoud, en av ledarna i fraktionen, till Al Jazeera.

”Vi vill inte ge ett intryck av att vi är några notoriska krigare. Så fort våra territorier är befriade och vårt mål har uppnåtts, stannar vi där”, tillade han.

Rebellerna gjorde tillkännagivandet efter erövringen av Timbuktu. Vittnen på plats säger att de hissat sin flagga på guvernörens kontor i staden, rapporterade Reuters.

Ag Mahmoud berättade för nyhetsbyrån att MNLA avvisade alla påståenden om att de har kopplingar till islamistiska grupper som vill införa sharialagar i Azawad.

Översatt från engelska