Malaysisk aktivist fängslad
Wong Chin Huat, malaysisk politisk aktivist. (Foto: The Epoch Times)


Wong Chin Huat, politisk aktivist och regeringsmotståndare, greps av malaysisk polis natten till tisdagen enligt lagen Sedition Act.

Wong företräder koalitionen för Clean and Fair Elections (Bersih) och deltog i en presskonferens på tisdagen, tillsammans med representanter från oppositionspartierna. I sitt tal uppmanade han malaysier att bära svart den 7 maj för att protestera mot det regerande Nationella frontens koalitions kontroversiella övertagande av den statliga regeringen i staten Perak.
 
Wong greps i sitt hem i Taman Sri Sentosa på tisdagkvällen. Polisen beslagtog hans bärbara dator samt hans mobiltelefon. Enligt malaysisk lag är uppvigling straffbart och kan ge upp till tre års fängelse.
 
Det malaysiska juridiska rådet stoppade arresteringen och krävde på onsdagen ett omedelbart frisläppande av Wong. Malaysiska juridiska rådets president, Ragunath Kesavan, sade att polisen har använt sig av Sedition Act för att kväva den allmänna opinionen och oliktänkandes röster, som de anses vara ogynnsamma för den styrande regeringen.
 
Ragunath sade också att gripandet av Wong Chin Huat, uppenbarligen anklagad för ”brottet” som förespråkar att de som inte håller med händelsen i Perak, bär svart på torsdag, bådar inte gott för den malaysiska statsministerns löfte om öppenhet och respekt för människor.
 
Wong återförvisningsorder förlängdes till fredag, efter det att skiljedomstolen beviljade förlängning. Åklagaren begärde förlängning för att få mer tid till utredningen.
 
Lim Kit Siang, framträdande oppositionsledare för Democratic Action Party (DAP), påstod att polisen missbrukar sin makt. Han ifrågasatte polisens arrestering av Wong innan en utredning har gjorts.
 
http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/16463/