Malaysias regering avslår nytt tillstånd för Chinese Spectacular
Ett meddelande från Malaysias regering om att Shen Yuns föreställning ställs in. I det andra stycket står det klart uttalat att det beror på det kinesiska kommunistpartiets motstånd mot föreställningen. (Foto: Epoch Times)


Malaysias ministerium för kultur, konst och kulturarv har bett om ursäkt till arrangör och publik för inställandet av Shen Yuns Chinese Spectacular-föreställning i Kuala Lumpur.

Ministeriet publicerade ett offentligt uttalande i de stora dagstidningarna som förklarade bakgrunderna till åtgärden.

Men något nytt tillstånd att arrangera föreställningen gavs inte.

I uttalandet sägs att ministeriet för kultur, konst och kulturarv den 8 januari gav Chinese Spectacular tillstånd, men upphävde det den 21 februari efter påtryckningar från kommunist-Kinas ambassad. Showen skulle ha visats i Kuala Lumpurs Convention Centre den 22 och 23 mars.

Det förklaras att den malaysiska regeringen var tvingad att ställa in föreställningarna för att “upprätthålla harmonin I landet och för de bilaterala relationerna med kommunist-Kina”.

Uttalandet publicerades I de kinesiska tidningarna Sin Chew Jit Pao och China Press.

Den 24 mars protesterade 20 personer som hade tänkt se showen från Australien, Singapore, Japan och Hongkong utanför ministeriet för kultur, konst och kulturhistoria.

Personer som hade tänkt besöka showen skrev besvikna protestbrev om att de hade förlorat sitt fina intryck av Malaysia och att de oroade sig för landets frihet och oberoende.

Enligt arrangören hade fler än 200 flugit till Malaysia från grannländerna för att se föreställningarna. De inställda föreställningarna medförde både ekonomiska och tidsmässiga förluster för dem.

– Jag är besviken. Malaysia är ett demokratiskt land, ändå böjer det sig för påtryckningar från det kinesiska kommunistpartiet, sade Lawrence Koh, en australiensare som köpt 20 biljetter till sina släktingar i Malaysia.

Tv-bolaget NTDTV, som skulle arrangera föreställningen, beklagade att ministeriet inte åter gav tillstånd för showen.

– Uttalandets rättfärdigande av inställandet för att “upprätthålla harmonin” är missledande. Vi förstår verkligen inte hur vår regering kan påstå att en högklassig kinesisk kulturföreställning kan störa harmonin. Vår show kan stimulera harmonin i samhället eftersom den för fram traditionell kinesisk kultur och värderingar, sade Wong Mei Yee, NTDTV:s lokale projektsamordnare.

– Vi hoppas att vår regering kan be om ursäkt och verkligen stödja vår show genom att ge oss tillstånd igen, sade Wong.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-3-28/68199.html