Malaysias premiärminister avgår i mars
Malaysias premiärminister Abdullah Ahmad Badawi och vice premiärminister Najib Tun Razak innan Unite Malays National Organisations (UMNO) styrelsemöte i Kuala Lumpur. (Foto: Kamarul Akhir/AFP/Getty Images)


Malaysias premiärminister Abdullah Ahmad Badwi har meddelat att han inte kommer att ställa upp i partivalet i mars för Unitet Malays National Organisations (UMNO). Detta innebär att han kommer att avgå som premiärminister tidigare än beräknat. Abdullah deklarerade sitt beslut på en presskonferens onsdagen den 8 oktober.

UMNO är det största partiet i koalitionen Barisan National Coalition (BN) i Malaysia. Under BN:s 51 år långa styre har UMNO:s partiledare av tradition blivit premiärminister och styrt över BN-regeringen.

Abdullah betonade att han kommer att sitta kvar som premiärminister tills i mars nästa år. Han sade att han avser att se till att åtskilliga initiativ utförs innan han lämnar sin post, såsom den juridiska reformen, en antikorruptionsmotion och den speciella kommission som tillsatts för att förbättra polisstyrkan.

– Jag är medveten om att jag inte gjort så bra ifrån mig, det är dags att någon annan tar över, sade Abdullah.
Han förklarade också sin tidiga avgång med att han inte vill splittra partiet och den styrande regeringen.

– Jag skulle vilja se regeringen och BN förnya sitt engagemang i att bygga en enad och harmonisk nation. Samhället har sett en alarmerande nedgång i interaktion mellan olika raser och religioner.

Han sade att han vill se vice premiärministern Najib Razak överta premiärministerposten efter UMNO:s partival.

8 mars 2008 förlorade BN en stor andel i sin två-tredjedelarsmajoritet i parlamentet och administrationen i fem delstater (utav 13). Strax därpå formades en oppositionskoalition, Paktan Rakyat (PR). Många ser det som en vändpunkt för tvåpartipolitiken.

Oppositionskoalitionen leds av Malaysias före detta vice premiärminister Anwar Ibrahim. Anwar drevs bort av mentorn Mahatir genom korruption och åtalades sedan mycket kontroversiellt för sodomi. Sedan dess har Anwar lyckats åstadkomma panik inom BN genom att hävda att han har tillräckligt stöd från parlamentsledamoterna för att bilda en ny regering.

Det var tänkt att Abdullah skulle sitta kvar på posten som premiärminister tills i juni 2010. Många ledare inom partiet var dock missnöjda med det långa mandatet. Efter påtryckningar tvingades Abdullah att ge upp sitt UMNO-ledarskap i mars 2009 och överlämna makten till efterträdaren Najib.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/world/malaysia-prime-minister-step-down-5393.html