Malaysias oppositionsledare lämnar väg för maken
Malaysias oppositionsledare Wan Azizah (Foto: Epoch Times)


Den malaysiska oppositionsledaren Wan Azizah har avsagt sig sin plats i parlamentet Permatang Pauh. Detta för att maken, Anwar Ibrahim, ska kunna återvända till parlamentet. Anwar är före detta vice premiärminister, och för honom är detta ett sätt att vinna makt för att kunna bilda en ny regering i år.

Wan Azizah, som är den första kvinnliga oppositionsledaren i parlamentet i Malaysias historia, sade att beslutet fattats efter överläggningar med familjen, partiledningen och samarbetspartners i partiet Paktan Rakyat (Folkets koalition). Hon har tidigare lämnat sin avskedsansökan till parlamentets talman för att snarast möjligt bana väg för maken Anwar Ibrahims kamp som kandidat för Paktan Rakyat i fyllnadsvalet.

– Detta överensstämmer med vårt mål att säkra en parlamentarisk majoritet och bilda en ny regering innan årets slut. Detta är det rätta beslutet för Malaysia, sade Wan Azizah.

Hon talade även om de enorma utmaningar som landet nu står inför, i och med självständigheten.

– Den UMNO-ledda (United Malay National Organisation) Barishan Nasional-regeringen har inte hanterat ekonomin väl och styrde landet mot en katastrof. De har skändat rättssystemets integritet. De har underblåst rasism och slagit in en kil av misstro mellan malaysier, kineser och indier, och samtidigt bortsett från den inhemska folkslagen Sabah och Sarawaks behov.


Wan Azizah och Anwar. (Foto: The Epoch Times)

Wan Azizah och Anwar. (Foto: The Epoch Times)

På en presskonferens berömde Wan Azizah sin make Anwar Ibrahim för att ha gett hopp till folket genom sin vision av Malaysias framtid.

– Han har erfarenheten och intelligensen för att få vår ekonomi på fötter igen och karisman och integriteten att förena malaysierna och återupprätta våra styrande institutioners trovärdighet.

Efter att ha blivit besegrat av sin motståndare i parlamentsvalet 1998 anklagades Anwar, efter 17 sammanhängande år i parlamentet, för korruption och sodomi. 1999 ställde Wan Azizah upp i valet och vann en plats i parlamentet. I två års tid säkrade hon platsen i Permatung Pauh.

Enligt malaysisk konstitution måste valkommissionen kalla till fyllnadsval inom 60 dagar efter parlamentets talesman meddelat dem.

Anwar hoppas att valkommissionen kommer att genomföra fyllnadsvalet professionellt. Han säger att han ser fram emot att sitta i parlamentet.

När han i och med ryktet om en förestående arrestering tillfrågades om han är rädd för att arresteras, meddelade Anwar med bibehållet lugn att han inte kommenterar rykten. Men han hävdade att han övervakas noga.

Bakgrund till fyllnadsvalet i Malaysia

Datuk Seri Anwar Ibrahim är partiledare för Keadilan Rakyat (folkets rättviseparti). 1993-1998 var han vice premiärminister. Anwar var även finansminister 1991-1998.

Anwars försök att reformera landets styrmekanismer oroade premiärministern Tun Dr Mahathir som hade börjat förlora kontrollen över landets administration. Mahatir anklagade Anwar för att ha utfört homosexuella handlingar och avskedade honom. Mahatirs regering åtalade honom för korruption och sodomi. Efter en mycket kontroversiell rättegång dömdes Anwar i april 1999 till sex års fängelse för korruption och senare, i augusti 2000, till ytterligare nio år för sodomi.

I september 2004 återkallade emellertid den federala domstolen den senare domen och Anwar frigavs. På grund av gott uppförande och att det var en allmän högtid frigavs Anwar i april 2003. Malaysisk lag säger att en person som suttit fängslad i över ett år, eller som fått böta över en viss summa pengar, och inte lösts ut emot borgen, är bannlyst från politiska aktiviteter i fem år efter fulltjänat straff. Därför har Anwar varit borta från den politiska arenan fram till april 2008.

Barisan Nasional efterfrågade ett tidigt allmänt val i mars 2008 i ett försök att förhindra Anwars återkomst i parlamentet. I skenet av befolkningens tilltagande oro inför den ökande inflationen vann oppositionen över en tredjedel av parlamentsplatserna och Barisan Nasional-koalitionen befinner sig i sin värsta nedgång sedan de kom till makten för ett halvt decennium sedan. Oppositionspartierna bildade senare en koalition, Pakatan Rakyat (Folkets koalition). Valet i fråga blev senare känt som en ”politisk tsunami” i landet.

PKR vann totalt 31 parlamentsplatser i valet 8 mars och var därmed det största oppositionspartiet i parlamentet. PKR:s ledare Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Anwars hustru, utsågs enhälligt till parlamentets första kvinnliga oppositionsledare av Pakatan Rakyat.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/malaysian-opposition-leader-resigns-2025.html