Maktspel i kommunistpartiet bakom börsraset i Kina
Kinesiska investerare tittar på skärmar som visar aktiemarknadens kurser på ett värdepappersbolag i Peking den 14 juli, 2015. Myndigheterna har suspenderat hundratals företag från aktiemarknaden de senaste veckorna för att förhindra en marknadshärdsmälta, efter att Shanghai index hade fallit med 30 procent på tre veckor. Miljarder dollar försvann i börsvärde, och spred smitta på regionala marknader och väckte en skräck över den potentiella effekten på den reala ekonomin. (Foto: Greg Baker /AFP /Getty Images)


Kinakännaren Manyan Ng menar att det ligger ett politiskt maktspel bakom raset på Shanghaibörsen i juni månad, då aktievärdena föll med 7,4 procent. Det var det största raset på 23 år och skedde på en dag.

– Det är mycket möjligt att börskraschen inte hände på ett naturligt sätt, utan att någon manipulerade fram den. Med tanke på att det pågår en tuff maktkamp mellan Xi Jinping och den tidigare partichefen Jiang Zemin, så är det mycket sannolikt att Jiang vill skapa ekonomiskt kaos för att misskreditera Xi Jinping, säger Manyan Ng.

Han förklarar vidare ett Jiang Zemin har möjligheten att skapa kaos eftersom han tillsammans med sin tidigare partikamrat och allierade Zheng Zhihong, kontrollerar stora bolag och koncerner i Kina genom Jiangs son, som fungerar som deras hantlangare. De har den ekonomiska makten.

– De sitter på mycket aktier som de kan göra som de vill med och de kan ha satt igång att sälja många aktier för att uppnå två fördelar. För det första skapade det kaos i ekonomin och pekade ut Xi Jinping som den skyldige. För det andra hade samma gäng först drivit upp aktiemarknaden till en väldigt hög nivå. På drygt ett år hade den stigit med mer än 100 procent så när Jiang Zemin och hans gäng sålde aktier, gjorde de stora vinster, säger Manyan Ng.

Olaglig verksamhet i aktiehandeln

Aktievärdena steg otroligt mycket i Kina 2014 och fram till slutet av juni 2015. Det finns misstankar på att det kinesiska folket manipulerades att köpa mycket aktier.

– Jiang Zemin kontrollerar propagandamaskineriet och kunde läcka ut information om att det är bra tid att köpa aktier, att det ser bra ut för företag och att framtiden ser ljus ut. När många köpte steg aktievärdena otroligt, mellan 2014 och fram till våren 2015. Folk trodde på framtiden och dessa aktier.

Sedan kom börskraschen i juni. Men ledaren Xi Jinping satte in motåtgärder, genom att låta staten pumpa in enorma summor pengar för att stödköpa aktier och driva upp värdet igen. Vice ministern för allmän säkerhet, Meng Qingfeng, leder ett team som undersöker olaglig verksamhet i aktiehandeln. En del så kallade ”hajar” har arresterats, berättar Manyan Ng.


Kina-kännaren Manyan Ng säger att det var maktkamp som orsakade raset i juni på Shanghai-index. Många investerare känner sig osäkra i Kina. För tredje året i rad minskar taiwanesiska investeringar med 30 till 40 procent per år i Fastlandskina. (Foto: med tillstånd av Manyan Ng)

Kina-kännaren Manyan Ng säger att det var maktkamp som orsakade raset i juni på Shanghai-index. Många investerare känner sig osäkra i Kina. För tredje året i rad minskar taiwanesiska investeringar med 30 till 40 procent per år i Fastlandskina. (Foto: med tillstånd av Manyan Ng)

– Systemet i Kina och aktiemarknaden är absolut ingen fri ekonomisk marknad, utan de styrs av partipampar, och dessa har lyckats tjäna grova pengar genom att manipulera upp aktiemarknaden. Till slut blir det staten som får ge pengar i form stödköp och då missar man skatteinkomster från folket. På sätt och vis kan man säga att de har lyckats röva statskassan på pengar utan att det syns att det är en stöld, säger Manyan Ng.

Panik på marknaden

Medan Kinas ledare Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang tillsammans med andra tjänstemän försökt rädda marknaden, publicerade plötsligt den officiella statliga tidningen och nyhetsbyrån Xinhua en artikel där det påstods att stödköpsåtgärderna har misslyckats, enligt Epoch Times i Hongkong.

Nyheten utlöst nyligen ny panik på marknaden.

Xinhuas påstående om misslyckandet verkar ha kommit på uppdrag av statliga myndigheter, men mot Xi Jinpings och Li Keqiangs vilja.

Ekonomiska analytiker i Hongkong nämner att en annan person, Liu Yunshan, chef över propagandasystemet och lojal med tidigare ledaren Jiang Zemin, kan ligga bakom händelsen.

– Det ser ut som att Kina har ekonomisk tillväxt, men det kan vara mycket känsligt, framför allt för det utländska kapitalet, säger Manyan Ng.

Det finns en stor osäkerhet på den kinesiska marknaden och bankerna har ingen god likviditet.

– Tänk om aktierna fortsätter att rasa, då kommer inte längre folket att vilja köpa aktier och det kan bli fritt fall. Folk kan bli rädda om sina pengar och vill ta ut vad de har på banken och det kan resultera i en bankkris. Ingen bank i Kina klarar av det, för de har gett en massa dåliga lån som folk aldrig kan betala tillbaka. Och man kan inte trycka nya pengar i evighet för att råda bot på sådana problem, befarar Manyang Ng.

Taiwanesiska investerare arga

Många taiwanesiska investerare drar sig nu ut ur Kina.

– De taiwanesiska investerarna, som faktiskt var de första att investera i Kina i början av 1980-talet, har nu börjat dra sig ur. För tredje året i rad minskar de taiwanesiska investeringarna i Fastlandskina med 30 till 40 procent per år, uppger Manyan Ng.

Han berättar vidare att de få taiwanesiska företag som vågar uttala sig är mycket besvikna och tänker inte återinvestera i Kina. De är minst sagt förbannade över det som hänt: förluster, korruption, konstiga skatter och avgifter och så vidare. När ett taiwanesiskt företag kommer i konflikt med myndigheterna i Kina, har det knappast någon möjlighet att få rätt.

– När jag senast besökte Taiwan mötte jag en person från Föreningen för taiwanesiska företag som drabbats i Fastlandskina och fick höra något intressant. De som startade föreningen har redan dragit sig ur Kina och jobbar nu för att att andra inte ska råka illa ut, berättar Manyan Ng.

Jiang Zemins makt krymper

Epoch Times har tidigare rapporterat att Xi Jinpings anti-korruptionskampanj, som har rensat bort vissa av Jiang Zemins anhängare från partiet, har utökats till den ekonomiska sektorn, och att det kommer bli stora ekonomiska policy justeringar och en mängd ombildningar.

Fler företag och tjänstemän som har kopplingar till Jiang Zemins fraktion kommer att rensas ut och stora personalförändringar är på väg. För att fatta rätt beslut, behöver inhemska och utländska investerare känna till hur Kinas politiska situation utvecklas, menar Manyan Ng.

Hongkongfödde Manyan Ng är Kinaexpert och uppskattad talare i politiska och kulturella kretsar och inom europeiskt näringsliv. Han var under 1980-talet bland annat resultatenhetschef hos Sandvik. Därefter var han under många år marknads- och försäljningschef med globalt ansvar inom en affärsenhet på ABB. För närvarande är Manyan Ng Europachef för Mediegruppen Epoch Times, styrelseledamot av International Society for Human Rights och medlem i Frankfurter Gesellschaft i Tyskland.