Maktöverlämningen i Kinas regim går in i kritisk fas
Zhou Yongkang (vänster), sekreterare för det kinesiska kommunistpartiets centrala politisk-rättsliga utskott, och Bo Xilai, mars 2011. (Vänster: Teh Eng Koon/AFP/Getty Images. Höger: Feng Li/Getty Images)


Kinesiska kommunistpartiets 18:e kongress närmar sig snabbt, och omflyttningarna inom partiet har gått in i en kritisk fas. I juli hålls det så kallade beidaihe-mötet, där partitopparna förväntas fatta beslut om vilka som ska leda regimen framöver.

Ett offentliggörande om vilka som kommer leda partiet under den kommande tioårsperioden kommer dock inte att göras förrän i oktober eller november, enligt den rådande traditionen av hemlighetsmakeri när det gäller maktöverlämning inom den kinesiska regimen.

I år har skynket delvis dragits ifrån regimens interna förhandlingar, tack vare skandalerna kring den före detta vice borgmästaren i Chongqing, Wang Lijun, och stadens partisekreterare, Bo Xilai. Med hjälp av mjukvara för att kringgå internetcensuren har det kinesiska folket nu kunnat få tillgång till fri information från hela världen.

I Hongkongtidningen Chengmings juninummer står att två vice ordförande och åtta medlemmar från centrala militärkommissionen, försvarsministern och arméns generalstabschef skrivit ett gemensamt brev till partiets centralkommitté där man kräver att Hu Jintao sitter kvar som ordförande för centrala militärkommissionen efter den 18:e partikongressen.

Förre partiledaren Jiang Zemin kan ha skapat en modell genom att insistera på att förbli ordförande för centrala militärkommissionen efter att han avgått som partiets generalsekreterare. En källa från Peking sade till New Epoch Weekly att olika fraktioner har gett sitt outtalade stöd till Hu som ordförande i ett år till.

En annan välinformerad källa sade till New Epoch Weekly att Hus ursprungliga plan för den 18:e politbyråns ständiga utskott inkluderade vice premiärminister Li Keqiang, organisationsdepartementets chef Li Yuanchao, centralkommitténs huvudkontors chef Ling Jihua och Hunanprovinsens partisekreterare Zhou Qiang. De är alla nyckelpersoner i den så kallade ungdomsbrigadsfraktionen inom partiet, som leds av Hu.

Wang Lijun-skandalen har emellertid lett till att Bo Xilai rensats ut och säkerhetschefen Zhou Yongkang har också dragits in. Skandalen har även avslöjat Bo och Zhous komplott för att hindra Xi Jinpings planerade tillträde. Bo och Zhou är nära allierade till Jiang Zemin,

Jiangs supportrar utkämpar nu en desperat kamp för att hålla sig kvar vid makten. Det har lett till att Hu tvingats åsidosätta sina planer på maktskifte för att i stället koncentrera sig på att behålla kontrollen över armén.

Eftersom Jiangs hälsa är svag vill hans supportrar att Zhou ska hålla sig kvar vid makten, sade källan. De gick med på att Hu behöll kontrollen över militären på villkor att Bo inte drar in Zhou i den utredning som för närvarande görs av hans förehavanden.

En kinesiskspråkig nyhetssajt som drivs av dissidenter utanför Kina rapporterade i slutet av maj att antalet medlemmar i det ständiga utskottet skulle reduceras från nio till sju.

I en artikel i Hongkongbaserade South China Morning Post den 8 juni sades också att antalet medlemmar i utskottet ska reduceras till sju. Förutom Xi Jinping och Li Keqiang förutspådde tidningen att de mest sannolika kandidaterna är: Yu Zhenghsheng (partichef i Shanghai), Zhang Dejiang (vice premiärminister och tillförordnad partichef i Chongqing), Wang Qishan (vice premiärminister), Li Yuanchao (chef för organisationsdepartementet) och Li Yunshan (propagandachef).

South China Morning Post rapporterade även att partiet höll en intern omröstning i mitten av maj för att välja sina favoriter till toppositionerna under de kommande tio åren. Även fast denna omröstning kanske inte kommer avgöra den exakta sammansättningen kommer resultatet att ha stor bäring på de faktiska valen av partiets toppledare, enligt artikeln.

Denna förutsägelse satte igång en het debatt på nätet, eftersom den inte innefattade Guangdongs partisekreterare Wang Yang, och att bara Li Keqiang och Li Yuanchao tillhör Hus fraktion inom partiet.

Trots South China Morning Posts förutsägelse skrev dissidentsajten Boxun nyligen att antalet medlemmar i utskottet enligt nya uppgifter kommer förbli nio, vilket skulle innebära att fler kandidater tävlar om de två extra posterna.

Översatt från engelska