Maktkamp efter parlamentsvalet i Ukraina
Det ukrainska valets prinsessa Yuliya Tymoshenko förväntas ta en viktig plats i den kommande samlingsregeringen. (Foto: Alexander Nemenov AFP)


Viktors Yanukovychs ryssvänliga Regionparti är på väg att vinna valet, medan orangea revolutionens prinsessa Yuliya Tymoshenko kan bli premiärminister i en ny samlingsregering.

Preliminära resultat visar att Yanukovychs parti leder med 30 procent av rösterna medan President Yushchenkos block går mot ett nederlag med bara cirka 15,5 procent. Tymoshenkos block har överraskat med över 22 procent.

Tymoshenko har offentliggjort, både före och efter valet, att hon är villig att bilda regering med Yushchenkos block och socialistpartiet. I så fall kommer hennes starka resultat att garantera henne en hög ställning i den nya regeringen.

President Yushchenko hade på tisdagen samråd med alla de stora partiernas ledare, inklusive ärkefienden under orangea revolutionen, Yanukovych. Presidenten sade att diskussionen om samarbete bör vara grundad på principer och inte på ambitioner att skaffa ställningar.

Hans partis dåliga insats kan förklaras med att han har misslyckats att bilda en stabil regering, interna strider, den kontroversiella gasaffären som missgynnar Ukraina och de ekonomiska problem som drabbar befolkningen. Hans allierade i orangea revolutionen Yuliya Tymoshenko, som han avskedade som premiärminister förra året, visade sig vara en stark utmanare.

Yanukovych, som anklagades för fusk i presidentvalet 2004, vilket ledde hans nederlag efter en ny valomgång, gjorde nu en stark återkomst. Han är populär i den östra rysktalande regionen. Även han vill bilda en samlingsregering med Yushchenkos block.

Yuliya Tymoshenko opponerar sig kraftigt mot ett sådant samarbete. I en intervju till RFE/RL, sade hon att om Yanukovych vinner kontroll över parlamentet i valet, kommer utsikterna att vara mörka för Ukraina.

– Jag betraktar detta som en tragedi för Ukraina, av många anledningar. För det första räknar jag inte Regionpartiet som ett politiskt parti, det är bara en stor klan som vill placera sina affärsintressen, bland annat olagliga sådana, långt ovanför lag, ordning och rättvisa i landet, sade hon.

Efter tisdagens möte med ledarna i de andra partierna, sade president Yushchenko i ett meddelande att det orangea teamets lyckade insats är en ”unik prestation”, och yttrandefriheten är ett av de fundamentala värden som det Ukrainska folket försvarade på Kievtorget [torget där demonstrationerna ägde rum under orangea revolutionen].

Yushchenko har uttryckt avsikter att bilda en samlingsregering som kan stabilisera Ukraina och bedriva en tydlig utrikespolitik inklusive integration med det europeiska samfundet.