Makedonien släpper igenom flyktingströmmen
Migranter väntar att borda ett tåg till Serbien i det nya mottagningscentrat i Gevgelija vid den grekisk-makedonska gränsen den 23 augusti. Mer än 6000 människor kom enligt Röda Korset efter att Makedonien beslutat återöppna gränsen mot Grekland den 22 augusti, vilket gjorde att tusentals nu kan resa vidare norrut mot Serbien för att komma in i EU. Foto: Robert Atanasovski / AFP/ Gettyy Images


Tusentals migranter kan nu fortsätta sin flykt norrut i Europa sedan Makedonien öppnat gränsen mot Grekland. Läget blev kaotiskt när Makedonien stängde gränsövergången och en humanitär kris uppstod, rapporterar nyhetsbyrån BBC.

Hundratals flyktingar försökte ta sig över taggtrådsstängslet – en del bar på små barn – och polisen försökte stoppa dem med hjälp av chockgranater. Därefter öppnades gränsen, skriver SVT.

Många slog läger ute på fälten medan de väntade, gravida kvinnor och små barn. Tillgången på mat och vatten är knapp. Det är 30 grader varmt, de är uttröttade och törstiga.

Bussar tar dem vidare

De makedonska myndigheterna verkar ha lyssnat på uppmaningar från FN:s flyktingorgan UNHCR, att de måste göra något åt den humanitära kris som uppstått. Nu finns det bussar som tar dem vidare mot Serbien för 20 euro per person, rapporterar Ekot.

Flyktingtält i Serbien

På söndagen hade över 6 000 uttröttade migranter, många i behov av medicinsk hjälp, nått Serbien där FN har låtit sätta upp åtta enorma flyktingtält i gränsbyn Miratovac, skriver SVT. I den närbelägna staden Presevo utfärdades dokument till flyktingarna och polisen hjälpte dem vidare med bussar till EU-staten Ungern.

10 000 flyktingar till väntas

De senaste dagarna har det kommit runt 10 000 flyktingar till Grekland som kanske kommer att ta samma väg genom Makedonien, så en sådan här krissituation kan uppstå igen. Bulgarien har förstärkt sin gränsbevakning för att flyktingarna inte ska ta den vägen istället.

De flesta av migranterna är syrier, irakier och afghaner som flyr från krig och konflikter i sina hemländer. De söker fred och frihet, ett liv utan krig och våld.  Och läget förvärras hela tiden eftersom så många flyr och ingen tror att det kommer att sluta.