Mahmoud Ahmadinejad eldar upp spänningar under sitt Libanonbesök
Libaneser välkomnar Irans president Mahmoud Ahmadinejad (ej med på bild) när han anländer till en förort i södra Beirut i Libanon den 13 oktober. (Foto: Salah Malkawi/Getty Images)


Irans president Mahmoud Ahmadinejad fick en hjältes mottagande när han anlände till Libanon i onsdags för ett besök som man i Vita huset beskrivit som ”provocerande”.

Tiotusentals människor trängdes på gatorna. De jublade och viftade med iranska flaggor när Ahmadinejads bilkortege passerade genom huvudstaden.

Han hyllades av Hizbollah, den shiamuslimska politiska rörelsen i Libanon, som är en viktig allierad mot Israel.

Enligt rapporter planerade Ahmadinejad att som en symbolisk handling kasta sten över gränsen in i Israel. Analytiker har liknat detta vid en allmän kontroll av frontlinjen.

Ahmadinejad, som tidigare ifrågasatt att Förintelsen verkligen har ägt rum, underblåste förra månaden ilska när han i FN antydde att 11 septemberattackerna varit iscensatta av den amerikanska regeringen.

Efter sitt uttalande om att utrota staten Israel har många israeliska högerextrema politiker krävt en föregripande attack mot Iran. Till exempel sade Aryeh Eldad från National Union Party att om man mördade Ahmadinejad i dag så skulle det vara som att döda Adolf Hitler 1939.

– Staten Israel ... har idag möjlighet att i södra Libanon mörda den man som inte erkänner vår existens och hotar att förinta oss, sade han.

Ahmadinejads besök hotar att undergräva freden inom det notoriskt politiskt instabila tillståndet i Mellanöstern. Sunnigrupper har redan starkt kritiserat den iranske ledaren för att använda landet som ”spjutspets” i sitt eget personliga korståg mot Israel.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton uttryckte oro för att besöket kan orsaka instabilitet i Libanon.

– Vi avvisar alla försök att destabilisera eller förvärra spänningarna i Libanon. Vi hoppas att inga besökare gör något eller säger något som skulle ge anledning till ökade spänningar eller instabilitet i landet, sade Clinton i Kosovo.

För många väckte besöket minnen från 2005 då förre premiärministern Rafiq Hariri mördades och spänningarna mellan de sunni- och shiamuslimska grupperna var som värst.

Vita husets talesman Robert Gibbs sade att Ahmadinejads besök visade prov på hans ”provocerande sätt”.

– Jag tycker också att det tyder på att Hizbollah värderar sin lojalitet gentemot Iran högre än sin lojalitet gentemot Libanon”, tillade han.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44201/