Magmafärger gav en miljon kronor
(Foton: Bolette Ebertz)


Världens största designpris, på en miljon kronor, utdelades till isländska modedesignern Steinunn Sigurardóttir den 4 november. Det är Torsten och Wanja Söderbergs pris som Röhrsska museet administrerar. Priset delas varje år ut till en nordisk designer eller konsthantverkare.

Prisnämndens motivering lyder:

– Efter att ha verkat i flera kända modehus har Steinunn Sigurðardóttir sedan 2000 lett en egen verksamhet från Reykjavik med stor internationell framgång. Hennes formgivning visar på en gedigen erfarenhet med en hög modegrad och finslipad kvalitetskänsla. Kollektionerna vittnar också om högtstående skräddarkunskap och materialkännedom. Med den isländska naturen som inspiration har Steinunn Sigurðardóttir givit Norden en respektingivande representant på den internationella modescenen.

Den svenska designern Camilla Thulin höll tal för att hedra pristagaren vid prisutdelningsceremonin. Hon avslutade sitt inlägg med att säga:
– Tack Steinunn. Du är bäst!

En utställning pågår nu med 25 av Sigurðardóttirs kläder på Röhrsska museet i Göteborg. Färgerna går i grå-svart med accenter i orange. Inspirationen till dem kommer från den isländska magman som är orange och när den kyls ner till lava blir den grå och svart. Utställningen pågår till 22 februari 2009.

Steinunn Sigurdadóttirs intresse för textilier och stickning började i barndomen. Som 22-åring började hon på Parsons School of Design i New York. Även om hon då inte visste mycket om design så öppnades dörrarna till modevärlden för henne.

Hon har arbetat för Ralph Lauren, Calvin Klein och hon blev Senior Design Director åt Tom Ford på Gucci, efter det var hon på La Perla.

Men kylan och det vilda isländska landskapet drog och Steinunn Sigurdadóttir återvände till Reykjavik år 2000. Här låter hon sitt hjärta inspireras av landskapet som hon älskar så mycket.