Lyxklocka väcker tankar på korruption i Ryssland
Bröllpsbild från oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs Twitterkonto där en lyxklocka syns på Vladimir Putins presstalesman Dmitri Peskovs handled. Bild från Twitter.


Vladimir Putins presstalesman, Dmitri Peskov, har tack vare ett bröllopsfoto på sociala medier hamnat i hetluften. På bilderna av det nygifta paret syns en riktig lyxklocka, en Richard Mille RM 52-01 Tourbillion Skull, som tillverkats i en väldigt begränsad upplaga. Klockan kostar runt 620 000 dollar att köpa, vilket vida överskrider Peskovs redovisade inkomster.

Dmitri Peskov och OS-guldmedaljören i isdans 2006, Tatjana Navka, gifte sig på Rodina Grand Hotel & Spa i Sotji den 1 augusti. De hade bokat hela hotellet för sina gäster och av säkerhetsskäl stängdes stränderna och andra hotell i närheten av för allmänheten.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj såg bilderna på det nygifta paret och tog snabbt upp frågan om klockan på Twitter. Han påpekade att klockan kostade mer än fyra gånger så mycket som Peskovs uppgivna inkomst.

”Det vi ser på bilderna från ”årets bröllop” är inte ett vanligt bröllop utan ett klassiskt exempel på ”olagliga inkomster”, skriver han på sin blogg. ”Han bär en klocka som är lika mycket värd som en lägenhet men har inte tillräckligt med legala inkomster för att kunna köpa en”.

Bröllopspresent

Peskov berättade för den ryska mediabyrån RBC att klockan var en bröllopspresent från hans nyblivna hustru.

”Jag är olympiavinnare och jobbar hårt, även på sommaren. Jag visste inte vad jag skulle ge mannen jag älskade, men så kom jag på att jag kunde köpa den här fantastiska klockan”, berättade hans nyblivna hustru för den ryska Tatler Magazine, enligt Bloomberg LP.

Men en bild på Peskovs dotters Instagramkonto visar att han bär klockan flera månader före bröllopet.
Bilden som ställde till det dök från början upp bland många andra bröllopsbilder på en av ledarna för Green Alliance People’s Party, Oleg Mitvols Instagramkonto.

Lyxklocka i liten upplaga

Enligt Richard Milles hemsida finns det endast 21 klockor av modellen RM 52-01. Sex klockor är tillverkade i vitt eller rött guld och femton i titanium. På bilderna på nätet ser det ut som om det är en klocka i rött guld på Peskovs handled.

Peskovs ex-fru Jekaterina sade till ryska Tatler Magazine i september att hon bad om skilsmässa när hon upptäckte hans affär med Navka för över två år sedan.

Översatt från engelska