Lyssna på radio och bli lyckligare
Enligt en brittisk studie mår vi bättre av att lyssna på radio istället för att titta på TV. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (Foto:AFP PHOTO / Noah Seelam)


Vi tillbringar en stor del av vår vakna tid framför TV-apparater och datorer, men det finns alternativ till ”dumburken”. En brittisk studie visar att vi mår betydligt bättre av att lyssna på radio istället.

När 1 000 tillfrågade britter fick svara vad de upplevde när de använde olika medier, ansåg de att radion höjde energinivån med 100 procent och lyckokänslan med 300 procent, jämfört med annan media.

Studien som kalllas ”Media and the Mood of the Nation”, visade att inga andra medier kommer i närheten av radions positiva effekter på vårt mentala tillstånd.

– Människor är lyckligast
och mest energiska när de lyssnar på radion. Den spelar en viktig känslomässig roll i människors liv, säger Mark Barber, planeringsdirectör vid Radio Advertising Bureau, som beställt forskningen, i en kommentar till tidskriften The Telegraph.

Det finns tidigare forskning som visat att TV-tittande kan påverka både den mentala och kroppsliga hälsan negativt. 

En studie vid Princeton University som presenterades 2009 i tidskriften Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, visade att för mycket TV-tittande bland barn, särskilt om man utsatts för det i mycket tidiga år, kan orsaka sociala och beteendemässiga problem, bland annat aggressivitet, senare i livet.

En studie vid University of Pittsburgh School of Medicine visar att tonåringar som tittat överdrivet mycket på TV blir i större utsträckning än normalt deprimerade i 20-års åldern. Studien har presenterats i tidskriften Archives of General Psychiatry.

Enligt den svenska myndigheten, Statens folkhälsoinstitut, finns det två systematiska översikter som påvisar att vårt flitiga TV-tittande kan ligga bakom den ökade förekomsten av fetma under de senaste 50 åren.

Fördelen med radio är att vi kan röra på oss samtidigt som vi lyssnar på vårt favoritprogram. Naturligtvis ska vi också passa på att lyssna på radion i sommar när vi ligger i hammocken eller hängmattan. Kanske blir vi lite lyckligare.