Lysning för kronprinsessparet i Slottskyrkan
Det lyste för kronprinsessan Victoria och blivande maken Daniel Westling på slottet 30 maj. Regeringen presenterade folkets gåva, en glasservis i 1000 delar. (Foto: AFP /redigerad bild/Scandpix/Jonas Ekströmer)


I söndags klockan 11 lyste det för kronprinsessparets vigsel i en nästan fullsatt Slottskyrka. Det var en helt vanlig högmässa men allmänheten visste säkert inte att den var öppen för alla.

Från 1100-talet fram till 1973 var den här seden obligatorisk för att undvika månggifte. Idag har lysningen ersatts av hindersprövning.

Senare på eftermiddagen tog lysningsparet emot sina gäster på Kungliga slottet. Riksdagen och regeringen uppvaktade paret med en glasservis som professor Erika Lagerbielke hade formgivit. Idag är det endast 18 dagar kvar till kronprinsessparets bröllop som kommer att hållas i Storkyrkan.

Och visst har datumet 19 juni traditioner bakom sig. Drottning Josefina 1823, Drottning Lovisa 1850 och Drottning Silvia 1976 har alla gift sig denna dag och den 19 juni 1857 anlände Prinsessan Sophie av Nassau (Drottning Sofia) till Stockholm efter bröllopet i Wiesbaden med Kronprins Oscar (II).

I ett pressmeddelande från hovet är det nu klart att Daniel Westling blir upphöjd till Hans Kungliga Höghet Prins Daniel och därmed blir han medlem av Kungahuset. I samband med vigseln blir han också Hertig av Västergötland.