Lyckobönor för familjen Fuglesang
(Foto: AFP/ Robert Sullivan)


En uppskjutning i rymden kringgärdas av en rad ritualer för astronauternas närmast anhöriga.

– När de väl kommer i väg ska man äta lyckobönor, berättar Lisa Fuglesang för TT kort före den planerade starten.

I går fick hon träffa sin man Christer. I dag blev det bara ett telefonsamtal när han vaknat; besättningen har ställt om till annan dygnsrytm som anpassning till vistelsen på internationella rymdstationen ISS.

– Än så länge är jag så lugn som jag verkar, men det är klart att när jag står där på åskådartaket kommer det vara lite pirrigt. Det blir det för alla, säger hon.

Det var bara vädret som kunde upphäva Christer Fuglesangs kommande tyngdlöshet. Inga tekniska problem fanns i dag inom synhåll enligt Nasas testchef Jeff Spaulding.

”Discovery och hennes besättning är klara för ett av de mest komplicerade uppdrag som gjorts hittills och jag är mycket nöjd med att kunna säga att vår färja är startklar”, sade Spaulding på Nasas hemsida.

Däremot kunde under de timmar som återstod till start mycket väl regntunga moln komma inom synhåll i Florida. Väderprognoserna talade om risk för spridda skurar. Skulle de stoppa uppskjutningen så såg tyvärr inte prognoserna för en fredagsavfärd mycket bättre ut.

– Vi har ett rätt hektiskt program här, så man hinner inte stanna upp och fundera. Det kanske är vad Nasa vill… Om du är den typen som går omkring och oroar dig, tror jag inte att du gifter dig med en astronaut. Han frågade mig vad jag tyckte och jag har gått in i detta med vidöppna ögon, säger Lisa Fuglesang och berättar att barnen är lika lugna.

I veckan har familjen Fuglesang tagit del av de traditioner som växt fram under åren på Kennedy Space Center i Cape Canaveral. En middag med respektive i måndags kväll i besättningens inkvartering i karantän. Tisdag barbeque vid det legendomsusade Beach house, som även barnen och en kusin till Christer Fuglesang var med på.

I går gjorde Lisa Fuglesang den så kallade dikesviftningen till sin man. Hon fick också tillfälle att komma upp i uppskjutningsrampen och se rymdfärjan Discovery på nära håll.

– Vi var inne i det sista rummet, White room som det kallas, och kikade på allt. Det var jättehäftigt.

Det stora ögonblicket skulle Lisa Fuglesang och de tre barnen bevittna från ett tak en halvmil från rampen tillsammans med övriga besättningsmedlemmars närmaste.

– En annan ritual är att astronautfamiljernas barn ritar teckningar i väntan på uppskjutningen. Den ritualen upprepas även om den flyttas fram, säger hon.

– Och när de väl kommer i väg ska man äta bönor, lucky beans.

Under intervjun lyser solen utanför, men ett par timmar senare rullar molnfronten in precis som meteorologerna spått.

Uppskjutning eller inte? Det skulle Nasa avgöra natten till fredagen svensk tid.