Lyckat samarbete mot grov brottslighet


Rikskriminalen 1 november
Rikskriminalen i Sverige har samarbetat med polisen i Finland vilket har lett till gripande av flera svenskar i Finland. De misstänks för försök till väpnat rån av en värdetransportbil i Lundo utanför Åbo.

– Det här är ett led i kampen mot den grova organiserade brottsligheten säger Arne Andersson, chef för kriminalpolisenheten vid Rikskriminalpolisen, och han fortsätter:

– Den grova brottsligheten är gränsöverskridande, därför är det viktigt att polisen samarbetar över gränserna. Det här är ett lyckat exempel på sådant samarbete.

De flesta av de gripna har tidigare gjort sig skyldiga till grova rån i Sverige och den här gruppen av svenska, finska och estniska medborgare misstänkts även för ett annat värdetransportrån, i februari i Åbo.

Västra Götaland, Lindome 3 november
På Alla helgons dag, den 3 november, stod en bil parkerad vid Lindome kyrkogård. Förmodligen var ägaren inne på kyrkogården och tände ett ljus och då passade tjuvar på. De två tjuvarna stal en väska ur bilen efter att de krossat en ruta. Det fanns handlingar i väskan som gjorde att bilägarens hemadress avslöjades och dessutom fanns hemnycklarna där. Bilägaren tog sig snabbt hem där allt var som vanligt, sedan gjordes polisanmälan via telefon.

Kronoberg, Åseda 4 november
Andra som blev mycket ledsna var de som bodde i en villa på Skogsvägen i Åseda. De hade varit på några dagars resa och när de återvände hem upptäcker de att det hade varit inbrott i huset. Tjuvarna hade letat igenom precis hela huset. Det enda de verkar ha tagit med sig var pengar.

Västmanland, Västerås 3 november
Polisen fick ett telefonsamtal om ett djur som befann sig inne i en trädgård på Humlegatan i Västerås. Det var ett litet lodjur som mumsade äpplen ur en kartong. Flera av grannarna såg också detta vanligtvis mycket skygga kattdjur med hårtofsar på öronen.

Västa Götaland, Backa 4 november
Här registrerade polisen ett trafikbrott. En bilist kom körandes på E6:an och plötsligt flög det in en soffa genom vindrutan. Bilen framför hade släp och där hade soffan sekunden innan legat, men den var inte fastsurrad. Trots att vindrutan splittrades på bilen bakom blev det inga personskador.

Skåne, Kristianstad och Malmö 5 november
Det var hett i sängarna i Skåne igår natt. Bakom en möbelaffär på Jochums väg i Kristianstad brann det i gamla sängar och på en balkong vid Hårds väg i Malmö brann det i en madrass.