Lycka kan förhindra hjärtsjukdom
En ny amerikansk studie visar att det kan löna sig att vara positiv - lycka kan ge ett skydd mot hjärtsjukdomar. Redan de gamla kineserna visste att det var viktigt att må bra i själen för att bibehålla sin fysiska hälsa. På bilden ser vi två glada Falun Gong-utövare som visar upp traditionell kinesisk dans under en parad i New York. Den uråldriga qigongmetoden Falun Gong är välgörande för både kropp och själ och har fått många utmärkelser för sina mycket goda hälsoeffekter.(Foto:AFP /Stan HONDA)


Att kropp och själ går hand i hand och att det är betydelsefullt för vår fysiska hälsa att vi är harmoniska, är något som forskarna börjar allt mer förstå. En ny amerikansk studie visar att det kan löna sig att vara positiv – lycka kan ge ett skydd mot hjärtsjukdomar.

Amerikanska forskare har under 10 år studerat 1700 personers hälsa. De upptäckte att de som var mest oroliga och deprimerade var också de som hade största risken att bli sjuka. Studien har publicerats i tidskriften European Heart Journal, rapporterar BBC News.

I inledningen av studien fick de deltagande personerna bedöma sina känslor av fientlighet och ängslan till glädje, entusiasm och förnöjsamhet. Deras positiva känslor fick sedan ett betyg på en femgradig skala

När studien avslutades hade ungefär 145 personer utvecklat hjärtsjukdom – färre än en på 10.

Men för varje grad som ökade på lyckoskalan, sänktes risken med 22 procent att insjukna i hjärtsjukdom.

Den här studien är bara en i raden som påvisar sambandet mellan lycka och hälsa.

Men Ellen Mason, på British Heart Foundation, anser dock att studiens resultat kan ha ett begränsat värde.

– Vi vet att det inte är lätt att förbättra sitt humör – så vi vet inte om det är möjligt att ändra på vår naturliga positivitetsnivå, säger hon till BBC News.

Karina Davidson som är forskningsledare för studien, medger att det krävs mer forskning kring sambandet mellan en positiv livssyn och hälsa, men säger att hon ändå skulle vilja rekommendera att man försöker utveckla en mer positiv syn.

Davidson tror att gladare människor har bättre sömn, är mindre stressade och kan hantera motgångar på ett sätt som inte påfrestar kroppen.

Hon tror att allt för ofta väntar människor på sina två veckors semester för att ha roligt när man i stället bör söka glädjen varje dag.

– Om du gillar att läsa romaner, men aldrig kommer till skott, bestäm dig då för att läsa under 15 minuter eller så. Om promenader eller att lyssna på musik kan förbättra ditt humör, se då till att få in de aktiviteterna på schemat.

– Det viktigaste är ändå att man tillbringar någon stund varje dag med att slappna av och göra saker som får en att må bra mentalt och därmed förbättrar den fysiska hälsan, sammanfattar Karina Davidson.