Lundsberg, Grenna och Sigtuna blir vanliga skolor
Grennaskolan är en av de riksinternatskolor som kommer att förlora det särskilda statsbidraget i januari 2016. (Foto: Allmän egendom)


Från och med januari 2016 kommer de tre riksinternaten att förlora sin särställning, rapporterade SVT på torsdagen.

Regeringen har beslutat att de tre skolorna inte längre ska få särksilda statsbidrag från och med januari 2016. De kommer inte heller att kunna ta ut avgifter för undervisningen.

"Om några skolor får ta ut höga elevavgifter innebär det bara att de föräldrar som har väldigt tjocka plånböcker har råd att sätta sina barn i de här skolorna", sade utbildningsminister Jan Björklund enligt SVT.

Lundsbergs styrelse välkomnar lagändringen. Styrelseledamoten Johan von Schéele sade till SVT att Lundsberg bara kommer att påverkas marginellt ekonomiskt eftersom skolan redan idag bara tar ut avgift för själva internatboendet och inte för undervisningen. Bidragspengarna för utlandssvenskarnas barn har betalats tillbaka till föräldrarna i form av rabatt på internatavgiften. Han sade att den förlorade inkomsten inte kommer att överstiga 100 000 kronor.

De troliga konsekvenserna av lagändringen är att skolornas karaktär förändras och att det blir större konkurrens om utlandseleverna.