Lukasjenko sparkar ut obekväma svenskar
Vitrysslands president Alexander Lukasjenko ger sitt årliga tal om tillståndet i nationen, den 8 maj i år. USA har brännmärkt Lukasjenko som Europas siste diktator, han håller ett sovjetiskt grepp om både politik och ekonomi sedan han blev president 1994. (Foto: Maxim Guchek / Belta/ AFP)


Vitrysslands president Lukasjenko meddelade på onsdagen att den vitryska ambassaden i Stockholm stängs och att alla svenska diplomater måste lämna landet. UD avstår från att kommentera i nuläget.

EU liksom Sverige har arbetat för att hjälpa demokratiska krafter i landet. Detta var obekvämt för Lukasjenko som blir allt mer diktatorisk.

”Lukasjenko kastar nu ut alla svenska diplomater ur Vitryssland. Hans rädsla för mänskliga rättigheter har nått nya höjder”, skrev utrikesministern Carl Bildt på Twitter.

I slutet av förra veckan riktade Lukasjenko-regimen anklagelser mot den svenske ambassadören i Vitryssland, Stefan Eriksson, för att stött oppositionen i landet.

Eriksson arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland och det är ingen hemlighet, skrev då UD i ett pressmeddelande. Ambassadör Eriksson ”har på ett förtjänstfullt och viktigt sätt företrätt denna Sveriges politik”.

Lukasjenko-regimen utvisade den svenske ambassadören i förra veckan och då kontrade Sverige med att dra in uppehållstillstånden för två personer på den vitryska ambassaden i Stockholm samt att den nye ambassadören inte var välkommen till Sverige.

EU:s utrikesminister Catherine Ashton sade samtidigt i ett uttalande att utvisningen av den svenske ambassadören Stefan Eriksson i Vitryssland ska tas upp i EU:s säkerhetskommitté för detta strider mot normerna för internationella relationer.

”EU och Sverige är fortsatt engagerade i att modernisera Vitryssland, och sprida europeiska värderingar, framförallt demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen”, sade Ashton.

Idag, onsdag, meddelade Lukasjenko att alla svenska diplomater måste lämna Vitryssland och att det egna landets ambassad i Sverige ska stängas.