Luften håller på att gå ur Kinas fastighetsmarknad
Tomma hyreshus speglas i ett fönster i staden Ordos i Inre Mongoliet. Staden som kallas en spökstad eftersom den är tom på människor, byggs för att ge bostad år 1,5 miljoner. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)


Andy Xie, före detta chefsekonom med ”stjärnstatus” för Ostasien vid Morgan Stanley, har varnat för en fastighetsbubbla i Kina sedan 2002 och förutspått att Kinas fastighetsmarknad kommer att kollapsa 2012.

Alla förutsättningarna för en fastighetskollaps i Kina tycks vara uppfyllda: Det finns en stor andel osålda bostäder, priserna är skyhöga och penningtillgången dålig.

Kina har just nu 1,6 miljarder kvadratmeter osåld bostadsyta.

Många kineser med pengar har investerat under de senaste årens fastighetsboom. De köpte ofta flera bostäder och lägenheter, vilka de aldrig kunde hyra ut, men trodde att marknaden skulle fortsätta uppåt i all evighet och att deras investeringar skulle bli lönsamma.

Ny fastighetsreglering tidigare i år satte stopp för den sortens spekulationer. I några stora städer tillåts nu familjer endast köpa en extra bostad.

Dessutom stramar Kinas centralbank åt pengatillgången för att hålla nere inflationen och gör det svårt för nästan alla att få banklån, utom hos lånehajar till ockerräntor.

Xie, som med precision förutsade kraschen för Hongkongs fastighetsmarknad och den asiatiska finanskrisen, råder alla sina kinesiska vänner att sälja sina tomma hyreshus – även till lägre priser om det skulle behövas, sade han nyligen till Tianfu Morning News.

Även om bostadspriserna inte har sjunkit mycket så har försäljningen saktat in. Enligt Xie kommer Kinas bostadsmarknad att fortsätta minska och han förväntar sig att priserna kommer att sjunka dramatiskt.

– Medan fastighetsmarknaden går ned i hela världen är det bara Kina som förväntar sig att fortsätta vara hett länge än. Faktum är att det inte är en överdrift att påstå att Kinas fastighetspriser kan sjunka med 70 procent i framtiden, sade Xie.

Xie sade att trots de många nedläggningarna av små och medelstora företag som sätter press på Peking för att lätta på den kärva lånepolicyn, så händer det inte i nuläget. Mot bakgrund av den långvariga inflationen blir inte penningbristen bättre i år, eller nästa år, sade han och fastighetsmarknaden kommer därför att påverkas kraftigt.

Xie sade att många byggföretag för närvarande har inställningen att de kan hålla ut i några månader och när penningpolitiken lättar kommer de att höja tomtpriserna igen. De tar till och med lån med räntesatser på 30-40 procent.

– Men när penningpolitiken fortsätter att stramas åt står många exploatörer inför en omöjlig situation, varnade Xie.

Den statliga webbsajten The Beijing Real Estate Trade Management för bostadsinformation, visar en nedgång med 22,9 procent i bostadsförsäljningen för augusti jämfört med juli, och 29,6 procent jämfört med samma period i fjol. Jämfört med 2009 har försäljningen gått ner med 64 procent och nått sin lägsta nivå sedan 2009.

Enligt den senaste informationen som släpptes av Index Research Institute (IRI) den 21 september, gick omsättningen av fastigheter ner i 20 av de 35 städer som observerats, jämfört med förra året, och nedgången var i tolv städer över 30 procent. Av de stora städerna var det endast Wuhan som noterade en ökning, medan alla andra minskade, och de flesta minskade med över 50 procent jämfört med samma period i fjol.

IRI-rapporten visade också att marknaden för markfastigheter är på väg utför och visade på en tvär nedgång i förra veckan.

Enligt IRI ”släppte” de 20 större städerna 197 markområden till försäljning i förra veckan, 63 färre än veckan innan. Den totala landarealen som var till salu minskade med nära 50 procent.

Xia sade att tillgången på nya bostäder i Kina för närvarande har nått 16 miljarder kvadratmeter. Förutom detta håller byggherrar på tre miljarder kvadratmeter.

Översatt från engelska