Loreen vann Eurovision Song Contest
Loreen vann överlägset Eurovision Song Contest 2012. (Foto: Vyacheslav Oseledko/ AFP)


Det var en magisk kväll för Loreen Talhaoui, som med sin förhandstippade låt Euphoria överlägset vann Eurovision Song Contest 2012 i Baku, Azerbajdzjan. Det var Sveriges femte seger genom tiderna och Sverige kommer därmed att få arrangera nästa års final av schlagertävlingen.

Sverige fick totalt 372 poäng, vilket är den näst högsta poängsumma ett land någonsin fått i tävligen. Norrmannen Alexander Rybak är den ende som fått fler poäng då han vann 2009 i Ryssland med 387 poäng för låten Fairytale. Det tidigare rekordet var från 2006 då den finska rockgruppen Lordi vann med 292 poäng.

Rysslands folkliga babusjkor kom tvåa med 259 poäng. Trean Serbien fick 214.

Vinnarmelodin Euphoria är skriven av Thomas G:son och debutanten Peter Boström. Schlagergeneralen Christer Björkman stod och höll i Loreens pristrofé och var märkbart tagen av situationen. Han sade till SVT att detta var något han drömt om.

I en intervju med SVT tackade Loreen sitt team och alla som röstat på henne.

– Jag är så glad över mitt team. Det här hade inte blivit av om det inte vore för dem, sade hon.

Loreen fick poäng av nästan alla länder och tror att hennes popularitet beror på att publiken känner igen sig i framförandet:

– De är trötta på attiraljer och vill bara vara, utan att tänka för mycket. Jag är barfota och har inget smink, det är naket.Rysslands annorlunda bidrag med gruppen ”Buranovskiye Babushki” (Buranovo Grannies) kom på andra plats. Här sjunger de under generalrepetitionen inför finalen i Azerbajdzjans huvudstad Baku. (Foto: Vyacheslav Oseledko/ AFP)

Det var inte bara Europas länder som röstade fram Euphoria som etta. En timme före sändningen delades Marcel Bezencon Awards ut i tre kategorier: artisternas pris, låtskrivarnas pris och pressens pris.

Sverige vann de två förstnämnda kategorierna. Pressens pris tilldelades Sabina Babayeva som sjöng Azerbajdzjans bidrag.

En lycklig Loreen hälsade via SVT till alla i Sverige:

– Sverige, tack för att ni tror på mig och för att ni finns. Jag älskar er, det här är för er.

Sverige har tidigare vunnit Eurovision Song Contest fyra gånger. Abba tog hem den första segern 1974 med låten Waterloo. Därefter har Herreys (Diggi-loo diggi-ley, 1984), Carola (Fångad av en stormvind, 1991) och Charlotte Nilsson (Tusen och en natt, 1999) vunnit tävlingen.